Gay–straight alliance

Disambig.svg Ukoliko ste tražili LGBT organizaciju iz Srbije, v. Gej strejt alijansa.

Gej strejt alijansa (engl. Gay-straight alliance) je uobičajni naziv za učeničke i studentske organizacije u severnoameričkim srednjim školama i univerzitetima, koje imaju za cilj da osiguraju bezbedno okruženje za LGBT mlade i njihove „strejt“ saveznike (LGBTA).

Oglasna tabla jedne od Gej strejt alijansi

Cilj većine, ako ne i svih gej strejt alijansi, je da učine školu bezbednom i prijateljskom za sve studente bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. One učestvuju u nacionalnim kampanjama za podizanje svesti, kao što su „Dan tišine“, „Nacionalni kaming aut dan“ kao i u lokalnim kampanjama. Mnoge gej strejt alijanse rade sa lokalnim odeljcima Gej, lezbijske i strejt obrazovne mreže (engl. Gay, Lesbian and Straight Education Network; GLSEN) ili organizacijama na nivou saveznih država kao što su GSA mreže. Registrovani broj gej strejt alijansi kod GLSEN-a je 2008. godine iznosio preko 4.000. Samo u Kaliforniji je bilo registrovano preko 762 gej strejt alijanse,[1] na više od 50% srednjih škola u državi. Više od polovine saveznih država imaju jednu ili više organizacija na nivou države, koje rade sa gej strejt alijansama.

Prva gej strejt alijansa je osnovana 1988, u Konkordu na Akademiji Konkorda. Osnovao ju je Kevin Dženings, tvorac i predsednik Gej, lezbijske i strejt obrazovne mreže. Prva gej strejt alijansa u javnoj školi je osnovana u srednjoj školi „Njutn Saut“, a osnovao ju je nastavnik Robert Parlin.[2]

Nekoliko univerziteta je pokušalo da zabrani rad gej strejt alijansi. Jedan od najpoznatijih primera je Univerzitet Tuoro, koji je u septembru 2006. pokušao da ugasi gej strejt alijansu ukinuvši joj finansiranje. Nakon protesta i pritiska od strane Odbora supervizora San Franciska,[3] organi univerziteta su poništili svoju odluku.[4]

Izvan SAD, gej strejt alijanse se formiraju u Kanadi,[5] Holandiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Bugarske i Meksiku.[6]

Vidi jošUredi

ReferenceUredi

  1. GSA Network
  2. Jennings, Kevin: Mama's Boy, Preacher's Son: A Memoir, str. 196, Beacon Press, 2006.
  3. San Francisco City Ordinance 061278[1] Arhivirano 2009-06-24 na Wayback Machine-u
  4. Buchanan, Wyatt. "Gay rights group not banned, school says." San FranciscoChronicle. 13. septembar 2006:[2]
  5. Celebrating a History of Diversity: Lesbian and Gay Life in Saskatchewan, 1971 - 2006
  6. Macgillivray, Ian (2005). „Shaping Democratic Identities and Building Citizenship Skills Through Student Activism: Mexico's First Gay-Straight Alliance”. Equity & Excellence in Education 38 (4): 320-330. DOI:10.1080/10665680500299783. 

Spoljašnje vezeUredi