Gary Mervin Thain (Christchurch, 15. maj, 1948 - London, 8. decembar 1975) bio je novozelandski rock basist, najpoznatiji po svom radu s britanskim bendom, Uriah Heep, kao i po svom djelovanju u sastavu The Keef Hartley Band.

Gary Thain
Gary Thain nastupa s Uriah Heep
Generalne informacije
Ime Gary Mervin Thain
Rođenje 15. maj 1948. (1948-05-15)
Christchurch, Novi Zeland
Smrt 8. decembar 1975. (dob: 27)
Mjesto Norwood Green, London
Zanimanje Muzičar
Žanr(ovi) Rock
Instrument(i) Bas, gitara, vokal
Aktivni period 1963-1975
Diskografska kuća Bronze
Mercury
Službene stranice
Official Site

BiografijaUredi

Rođen je u Christchurchu na Novom Zelandu. Gary Thain se kao član grupe The New Nadir preselio iz Novog Zelanda u London, gdje je nekada igrao jam session s Jimi Hendrixom. 1969. godine, sastav The New Nadir se raspao, a Thain se dvije godine kasnije pridružio britanskoj rock skupini Keef Hartley Band, i 1971. godine su bili na turneji s Uriah Heepom. Članovi Uriah Heepa su bili oduševljeni Thainovim sviranjem bas-gitare, te su u februaru 1972. godine, pitali ga da im se pridruži, na šta je ovaj pristao i ostao u sastavu sve do svoje smrti 1975. godine. S Uriah Heep, Gary Thain je svirao na četiri studijska albuma: Demons & Wizards, The Magician's Birthday, Sweet Freedom i Wonderworld as well.

SmrtUredi

Tokom svoje posljednje turneje sa Uriah Heepom, Thain je pretrpio strujni udar na Moody Koloseumu u Dallasu, Texas, 15. septembra 1974, te je teško ozlijeđen. Zbog svoje ovisnosti o drogama nije bio u mogućnosti da svira pravilno, pa je dobio otkaz u bendu početkom 1975. Zamijenio ga je bivši King Crimson basist / vokal, John Wetton. Thain je umro od respiratorne insuficijencije zbog predoziranja heroinom, 8. decembra 1975. godine, u dobi od 27, [2] umro je u svom stanu u Norwood Greenu u Londonu.

Vanjske povezniceUredi