García Sánchez I od Pamplone

García Sánchez I, ponekad García I, II, III ili IV (cca. 919 – 22. februar 970) bio je kralj Pamplone od 931. do smrti.[1]

Bio je sin kralja Sancha I i Tode Aznarez a imao je sestru Urracu Sanchez od Pamplone. Otac mu je umro kada je imao šest godina, pa je kao regent vladao njegov stric Jimeno Gárces; nakon njegove smrti je kao regent vladala njegova majka Toda. Regenstvo je prestalo 934, kada je intervenirao njegov rođak, kordovski kalif Abd-ar-Rahman III te je García počeo samostalno vladati kao kralj.

Kao i otac, García je vodio brojne sukobe s Maurima. Godine 937. je sklopio savez sa Ramirom II od Leona i Muhammad ibn Hashim, maurskim emirom Zaragoze, a što je na kraju rezultiralo padom Zaragoze u Garcíjine ruke. García se oženio za svoju rođaku Andregotu Galindez, kćer i suvladaricu Galinda Aznareza II, grofa od Aragona; njih dvoje su imali sina Sancha. Od nje se razveo 940, i umjesto toga namjeravao oženiti kćer Sunyera od Barcelone; kada se Sunyer priklonio Abd-ar-Rahmanu, odustao je od toga. Potom se oženio za Teresu, kćer svog saveznika Ramira II.

Nakon smrti Ramira II i njegovog nasljednika Ordonja III od Leona, kraljevstvo Pamplona je kao nasljednika podržalo Sancha I od Leona, Garcíjinog nećaka. Kada se Garcíjin šurjak i saveznik Fernán González od Kastilje predomislio i umjesto Sancha podržao Ordonja IV, odnosi Fernana i Garcije su zahladili. Sljedeće godine je Sancha umrla, a nakon čega je García vojno intervenirao u Leónu, zarobio Fernána i vratio Sancha na prijestolje. Fernán je slobodu otkupio teritorijalnim ustupcima Garciji, a savezništvo je obnovljeno tek 954. kada se Fernán oženio za Garcijinu kćer Urracu.

Garcíju je naslijedio njegov sin Sancho II Garcés, poznat po nadimku Abarca. Njegov mlađi sin Ramiro Garcés, najstariji Teresin sin, nazvan je "kraljem" zemalja oko Viguere. Sa Teresom je imao i sina Jimeno (koji se u ispravam također nazivam "kraljem"), a koji je bio talac u Córdobi. García je imao dvije kćeri - Todu koja se 991. spominje u dokumentu zajedno sa bratom Sanchom i Urracu koja se udala za Ferrnana a potom Guillaumea II Sancheza od Gaskonje.

Preci uredi

References uredi

  1. Anales de Pamplona navode da je imao 12 kada je postao kraljem. Zbog toga se smatra da je rođen 919. s obzirom da je na prijestolje stupio nakon smrti strica 931. Međiutim, Initium regnum Pampilonam navodi da je u trenutku smrti u februaru 970 he had vladao 35 godina, pri čemu se kao početak vladavine navodi godina 934. kada mu je majka prestala biti regentom. Ako je ovo datum koji koriosti Anales godina rođenja bi trebala biti 922. Antonio Ubieto Arteta, "Los reyes pamploneses entre 905 y 970"
  2. Salas Merino, Vicente (2008) (Spanish). La Genealogía de Los Reyes de España [The Genealogy of the Kings of Spain] (4th izd.). Madrid: Editorial Visión Libros. str. 216–218. ISBN 978-84-9821-767-4. 
Kraljevske titule
Prethodi:
Jimeno Garcés
Kralj Pamplone
931–970
Toda Aznárez (931–934)
Slijedi:
Sancho II