García Íñiguez od Pamplone

Garsija Injigez od Pamplone (baskijski:Gartzea Eneko, arap. قرسية بن ونقه البشكنشي, šp. García Íñiguez de Pamplona) je bio kralj Pamplone od 851. ili 852. do svoje smrti, 870.

Obrazovao se u Kordobi, kao gost na dvoru kordobskog emira. Bio je sin Injiga Ariste, prvog kralja Pamplone i začetnika disnastije. Kada mu je otac oboleo od paralize, postao je regent kraljevstva. On i njegov rođak Musa ibn Musa ibn Fortun iz klana Benu Kasi su se pobunili protiv kordobskog emira 843. godine i bili potučeni a ustanak ugušen. Emir Abd ar-Rahman II je onda napao kraljevinu Pamplonu pobedivši Garsiju i ubivši Fortuna. Nakon očeve smrti, nasledio je pamplonski presto.

Godine 859. Navaru su napali Vikinzi. Garsija je bio uhvaćen i morao je da plati otkup. Kada je ponovo bio oslobođen, napušta savez sa klanom Banu Kasi i pravi novi savez sa asturskim kraljem Ordonjom I od Asturije. Ordonjo i Garsija su zajedničkim snagama pobedili Mavre u bici kod Albelde te iste godine.

Godine 860. Mavri su zarobili Garsijinog sina i naslednika Fortuna koji će provesti sledećih 20. godina u zarobljeništvu u Kordobi. Garsija I je podržavao hodočasnike koji su išli u Santijago de Kompostelu i pokušao je da im obezbedi miran i siguran put, postavljajući na taj način temelje hodočašću u Santijago de Kompostelu koji se danas popularno zove Put za Santijago (šp. Camino de Santiago). Nakon njegove smrti, Fortun Garses se vratio iz zarobljeništva oko 880. godine i preuzeo pamplonski presto.

Potomstvo

uredi

Bio je prvo oženjen sa Orijom, kćerkom Muse ibn Muse ibn Fortuna. Kasnije se oženio Urakom Himenez, groficom od Aragona (852—870). Imao je petoro dece:

Prethodnik:
Injigo Arista
Kralj Navare
852870
Nasljednik:
Fortun Garses