Svetski marš konoplje

(Preusmjereno sa stranice Gandža marš)

Svetski marš konoplje (ruski: Всемирный конопляный марш, engleski: Global Marijuana March), u narodu poznatiji kao gandža marš, je globalna manifestacija koja se prve subote maja meseca, svake godine održava u stotinama gradova širom planete. Cilj marša je ukidanje prohibicije konoplje i omogućavanje njene legalne medicinske, industrijske, uživalačke i duhovne upotrebe.

Milion džoinata maršira (La Marcha del Millón de Porros), Madrid, 2004.

Marš se od 1999. godine održava na globalnom nivou pod raznim nazivima (Milionski marihuana marš, Svetski dan konoplje, Gandža dan, itd.), i do sada je održan u preko 400 različitih gradova sveta. Učesnici marša tvrde da prohibicija kanabisa nije donela ništa dobro i da je uživanje ove biljke lična stvar na koju svako ima pravo izbora. Prve marševe za legalizaciju marihuane, koji su kasnije prerasli u svetski marš, je pokrenuo aktivista Dana Beal (Dana Beal) u NJujorku. Gandža marševe često pokreću i rastafarijanci kojima je konoplja sveta biljka, a njeno uživanje verski čin. Poslednjih godina su sve glasniji i argumenti o ekološkoj održivosti. Na primer, u proizvodnji papira konoplja može zameniti drvo i zaustaviti deforestaciju šuma.

Prvi beogradski gandža marš je održan 7. maja 2005. sa oko pedesetak učesnika i prošao je mirno, bez ikakvih incidenata ili hapšenja.

Drugi beogradski gandža marš, koji je trebalo da se održi u subotu 5. maja 2007. na Trgu republike, u sklopu Svetskog marša konoplje je, otkazan zbog "pritisaka policije i pretnji nacista".[1] Arhivirano 2008-10-11 na Wayback Machine-u

Spoljašnje veze uredi