Galorimsko carstvo ili prosto Galsko carstvo (lat: Imperium Galliarum) je moderan naziv za severozapadni deo Rimskog carstva (Galija, Britanija i Hispanija) koji je od 260. do 273. godine uživao nezavisnost od centralne vlasti.

Galorimsko carstvo (označeno zelenom bojom) oko 270. godine.

Nastanak Galorimskog carstva bio je jedan od posledica krize 3. veka. Kada su Persijanci zarobili cara Valerijana 260. godine, njegov sin Galijen je ostao da se bori protiv uzurpatora u podunavskim provincijama. Namesnik germanskih provincija Postum je iskoristio tu priliku da se proglasi za cara uz podršku legija na Rajni. Nakon toga ustanovio je carsku rezidenciju u Kelnu zajedno sa paralelnim senatom, dvojicom godišnje biranih konzula i sopstvenom pretorijanskom gardom.

Postum je ubijen 269. od strane rivala Lelijana i nakon toga je za prvobitno Galorimsko carstvo počeo period slabljenja. Iste godine Hispanija je prihvatila vlast legitimnog cara Klaudija II Gotskog. Najzad, Aurelijan je 273. odneo pobedu nad galorimskom vojskom u bici kod Šalona na Marni pre koje je car Tetrik I prebegao na neprijateljsku stranu.

Galorimsko carstvo nije predstavljalo poseban državni entitet, već pokušaj lokalne aristokratije i administrativnih i vojnih struktura da organizuje odbranu od varvarskih napada i rešavanje drugih problema bez pomoći centralnih vlasti.

Spisak galorimskih careva

uredi

Povezano

uredi

Eksterni linkovi

uredi