Gallimimus ("oponašatelj kokoši") je jedan od najpoznatijih ornitomimida ili "oponašatelja ptica". Otkriven je u ranim 1970-im godinama u pustinji Gobi u Mongoliji. Naziv su mu 1972. godine dali paleontolozi Rinchen Barsbold, Halszka Osmólska i Ewa Roniewicz.

Gallimimus
Gallimimus u muzeju u Londonu
Status zaštite
fosil
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Porodica: Ornithomimidae
Rod: Gallimimus
Osmólska, Roniewics & Barsbold, 1972.

Sistematika uredi

Poznata je jedna vrsta u ovom rodu, Gallimimus bullatus. Predložena je još jedna vrsta, "Gallimimus mongoliensis", ali nikada nije formalno uključena u ovaj rod. Najnovija analiza skoro potpunog skeleta vrste Gallimimus mongoliensis je pokazala da to nije vrsta Gallimimusa, već bi mogla predstavljati novi, za sada neimenovani rod.[1]

Opis uredi

 
Gallimimus je možda imao perje.
 
Odnos veličina Gallimimusa i čovjeka.

Bio je dug од 3 до 7м [[metar],[2] što ga čini jednim od najvećih ornitomimida.[3] U kuku je bio visok oko 2 m. Imao je kratko tijelo sa dugim, nesavitljivim repom pomoću kojeg je održavao ravnotežu u brzom trku. Njegove vitke noge su bile građene za trčanje. Gallimimus je vjerojatno trčao kao noj i pravio duge korake pomoću svojih nogu. Umjesto krila je imao duge ruke. Imao je tri prsta na stopalima kao i na rukama. Vrat je bio dug i pokretljiv. Velike oči su mu se nalazile sa strane glave, a imao je i bezubi kljun kao kod patke. Vjerojatno je bio svežder. Gallimimus je vjerojatno bio vrlo inteligentan jer mu je mozak zauzimao dosta velik prostor u lubanji.tezio je od 140 do 290kg.visok je bio od 1,9 do 2,9m.

U popularnoj kulturi uredi

Ovaj se dinosaur pojavio u filmu Jurski park. Grupa Gallimimusa se mogla vidjeti kako bježi preko polja od Tyrannosaurusa, koji je ulovio i ubio jednoga. Gallimimus je također prikazan i u nastavku, Jurski park: Izgubljeni svijet.

Drugi projekti uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Gallimimus
 Wikivrste imaju podatke o: Gallimimusu

Izvori uredi

  1. Kobayashi, Y. and Barsbold, R. (2006). "Ornithomimids from the Nemegt Formation of Mongolia." Journal of the Paleontological Society of Korea, 22(1): 195-207.
  2. Peter J. Makovicky, Daqing Li, Ke-Qin Gao, Matthew Lewin, Gregory M. Erickson & Mark A. Norell. (2009). "A giant ornithomimosaur from the Early Cretaceous of China". Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 277(1679): 211-217. DOI: 10.1098/rspb.2009.0236
  3. Paul, Gregory S. (1988). Predatory Dinosaurs of the World. New York: Simon & Schuster. str. 393. ISBN 0-671-61946-2.