Galicija (Španija)

(Preusmjereno sa stranice Galicija (Španjolska))
Za ostale upotrebe, v. Galicija (razvrstavanje).
Galicija
Galicia
Zastava Grb

Geografski položaj Galicije u Španjolskoj
Glavni grad Santiago de Compostela
Površina

- ukupno

7. po veličini

- 29.574 km²

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

6. po veličini

- 2.767.524 (2006.)
- 93,78/km²

Politički status autonomna zajednica
Statut usvojen 28. travnja 1981.
ISO 3166-2 GA
Broj predstavnika u
Las Cortes Generales
 Kongres
 Senat
25
19
Predsjednik Alberto Núñez Feijoo
Službene stranice

Galicija (španjolski Galicia [ɡaˈliθja], galješki Galiza [ɡaˈliθa] ili Galicia [ɡaˈliθja]), španjolska autonomna zajednica smještena na krajnjem sjeverozapadu Pirenejskog poluotoka. Nalazi se na obali Atlantskog oceana, graniči na jugu s Portugalom, na istoku s Asturijom i Kastiljom i Leónom (provincije Zamora i León).

Galiciji također pripadaju arhipelag Cíes (kojeg čine otoci Faro, Monteagudo i San Martiño), arhipelag Ons (kojeg čine otoci Ons i Onza), i arhipelag Sálvora (kojeg čine otoci Sálvora, Vionta y Sagres), kao i drugi otoci kao Cortegada, Arosa, Sisargas, i Malveiras; većina ih pripada Nacionalnom parku Islas Atlánticas (Atlantski otoci).

Galicija se dijeli na četiri provincije: La Coruña (gal. A Coruña), Lugo, Orense (gal. Ourense) i Pontevedra. Glavni grad je Santiago de Compostela. Galicija je priznata kao povijesna nacija u svom Statutu autonimije iz 1981. godine.

Službeni jezik u Galiciji, pored španjolskog, je i galješki jezik (španj. gallego, gal. galego). Jezik se smatra srodnim portugalskom jeziku, a prema nekim podjelama on je portugalski dijalekt.