Gaj Sempronije Tuditan

Gaj Sempronije Tuditan (Gaius Sempronius Tuditanus, 2. vijek pne.) bio je rimski političar, vojskovođa i državnik. Poticao je od Sempronijevaca, ugledne plebejske porodice. Godine 146. pne. je za vrijeme pohoda u Grčkoj služio kao oficir u vojsci Lucija Mumija Ahaika, a godinu dana kasnije je izabran za kvestora. Godine 132. pne. je izabran za pretora, a godine 129. pne. za konzula, zajedno s Manijem Akvilijem.

Tuditan je pripadao stranci optimata, te nije htio sprovesti od strane grakhovske skupštine izglasan zakon o raspodjeli zemljišta u Italiji siromašnim Rimljanima, a za što je bio zadužen. Umjesto toga je iskoristio vijesti o navodnom ratu u Iliriku, te je s vojskom krenuo na Japode. Tamo ispočetka nije bio uspješan, ali je na kraju postigao pobjedu uz pomoć iskusnog vojnog tribuna Decima Junija Bruta Kalaika. Zbog toga je nagrađen trijumfom.

Osim politikom se bavio i pisanjem historijskih knjiga, a među djela mu spada i libri magistratum, traktat iz rimskog ustavnog prava kojim nastoji dati argumente za stavove optimata.

Izvori uredi

Prethodi:
Appius Claudius Pulcher (Suffect.) i Marcus Perperna
Konzul Rimske Republike
zajedno s Manijem Akvilijem
129. pne.
Slijedi:
Titus Annius Rufus i Gnaeus Octavius