Gaj Marije Mlađi

Gaj Marije Mlađi (Gaius Marius Minor, također poznat kao Marije Mlađi (110. pne. ili 108. pne. - 82. pne.) bio je rimski političar, poznat prije svega kao sin proslavljenog vojskovođe, političara i reformatora Gaja Marija. Njegova strina Julija bila je strina diktatoru Juliju Cezaru.

Gaj Marije Mlađi u "Promptuarii Iconum Insigniorum "

U mladosti se Marije obrazovao zajedno s Titom Pomponijem Atikom i Ciceronom od strane grčkih tutora. Kao i njegov otac, Marije je svoju političku karijeru gradio kao pripadnik popularske stranke. Kada mu je otac umro godine 86. pne. preuzeo je njeno vodstvo. Antički izvori tvrde da mu je nedostajala očeva karizma, te da je popularnost temeljio prije svega na porodičnom imenu.

Godine 82. pne. je izabran za konzula. To je bio prije svega politički manevar njegovog kolege Karbona, kako bi stvorio narodnu podršku za rat protiv Sule; Marije je inače bio premlad da bi se mogao izabrati za konzula. Stranka populara je imala dvojicu kvalificiranijih kandidata - njegovog rođaka Marija Gratidijana i Kvinta Sertorija, ali se odlučila za simbolički izbor.[1] Marije je oženio Muciju, kći Kvinta Mucija Scevole Augura.

U građanskom ratu godine 82. pne. je Sula sa svojom vojskjom uspio poraziti Marijevu vojsku u bitci kod Sakraportuma. Marije se sa 7000 preživjelih vojnika sklonio u tvrđavu Praeneste. Tamo ga je opsjeo Sulin legat Kvint Lukrecije Ofela koristeći brzo sagrađene barikade. Pred kraj opsade je Marije počinio samoubistvo.

V. također uredi

Izvori uredi

  1. C.F. Conrad, "Notes on Roman Also-Rans," in Imperium sine fine: T. Robert S. Broughton and the Roman Republic (Franz Steiner, 1996), pp. 104–105 online, citing also G.V. Sumner, The Orators in Cicero's Brutus (Toronto, 1973), pp. 118–119.


Prethodi:
Lucius Cornelius Scipio Asiaticus Asiagenus i Gaius Norbanus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Gnejem Papirijem Karbonom
82. pne.
Slijedi:
Gnaeus Cornelius Dolabella i Marcus Tullius Decula