Gaj Atilije Regul (konzul 257. pne.)

Gaj Atilije Regul (C. Atilius M. f. M. n. Regulus Serranus, sredina 3. vijeka pne.) bio je rimski političar i vojskovođa iz doba prvog punskog rata, dva puta izabran za konzula.

Regul je poticao iz Atilija - plebejske porodice čiji su se članovi već etablirali kao dio rimske političke elite, tako da su i njegov djed, otac i stariji brat bili konzuli. Gaj je za konzula prvi put izabran 257. pne. te je zajedno s patricijem Gnejem Kornelijem Blasionom vodio operacije protiv Kartaginjana na Siciliji. Tom prigodom je vodio pomorske ekspedicije prilikom kojih su osvojeni i opustošeni otoci Lipara i Melita. Također je komandirao flotom koja je porazila Kartaginjane u u bitci kod Tindarisa. Za to je nagrađen trijumfom.

Gaj je sljedeći put za konzula izabran 250. pne. zajedno s patricijem Lucijem Manlijem Vulsom. Prije toga je prokonzul Metel izvojevao veliku pobjedu nad Kartaginjanima kod Panorma, pa je Gaj pokrenuo pohod s četiri legije i 200 brodova čija je svrha bila okončati rat. Pokušaj da osvoji Lilibej, međutim, nije uspio.

Izvori uredi

Prethodi:
Aulus Atilius Calatinus i Gaius Sulpicius Paterculus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Gnejem Kornelijem Blasionom
257. pne.
Slijedi:
Lucius Manlius Vulso Longus i Quintus Caedicius
Prethodi:
Lucius Caecilius Metellus i Gaius Furius Pacilus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Lucijem Manlijem Vulsom Longom
250. pne.
Slijedi:
Publius Claudius Pulcher and Lucius Iunius C.f. Pullus