Fulk (nadbiskup Reimsa)

Fulk Uvaženi (? - 17. jun 900) bio je nadbiskup Reimsa od 882. do smrti. Bio je brat Anscara, markgrofa Ivreje u današnjoj Italiji. Poznat je kao glavni protivnik Oda, ne-karolinškog kralja Zapadne Franačke (Francuske).

Nakon što je Karlo Debeli 887. svrgnut sa mjesta svetog rimskog cara, Fulk je pokušao svog rođaka Guida, vojvodu od Spoleta, postaviti na prijestolje. U tu svrhu ga je čak okrunio u Langresu 888. godine. Taj potez nije imao važnosti, jer je Odo okrunjen u Parizu. Potom se za pomoć obratio caru Arnulfu Karantanskom, ali bez uspjeha jer je Arnulf smatrao kako je nužno biti u miru sa francuskim kraljevstvom.

Fulk je konačno 893. godine, dok je Odo još uvijek bio kralj, dao za kralja okruniti Charlesa Glupog, najmlađeg sina Louisa Mucavca. Ni taj potez nije imao važnosti, ali je nakon Odine smrti 898. Charles došao na prijestolje, te je tako Karolinška dinastija ponovno zavladala Francuskom, usprkos toga što će sljedećih decenija biti u stalnom sukobu sa Odinom rodbinom.

Charles je Fulka postavio za svog kancelara. Na tom mjestu je ostao do 900. prije nego što ga je dao ubiti Balduin II, grof Flandrije. Balduin je kasnije zbog nadbiskupovog ubistva ekskomuniciran od strane pape Benedikta IV.

Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
Hincmar
Nadbiskup Reimsa
882–900
Slijedi:
Herive