Froylán Turcios

José Froylán de Jesús Turcios Canelas (Juticalpa, 7. srpnja 1875.San José, 19. studenog 1943.) bio je honduraški pisac, novinar i političar te jedan od najistaknutijih honduraških intelektualaca iz prve polovice XX. vijeka.

Froylán Turcios
Biografske informacije
RođenjeJosé Froylán de Jesús Turcios Canelas
7. srpnja 1875.
Honduras Juticalpa, Honduras
Smrt19. studenog 1943.
Kostarika San José, Kostarika
Obrazovanje
Zanimanjepisac, novinar, političar
Opus
1895. – 1943.
Jezikšpanjolski jezik
Znamenita djela

Rodio se 1875. godine u Juticalpi, gdje je njegov otac protjeran tokom rata u departmanu Olancho; njegova majka, Trinidad Canelas, bila je iz dobrostojeće obitelji. Osim njega, obitelj je imala još djece: Alfonsa, Deliju, Gustava, Luisa i Mercedes Turcios Canelas. Turcios se vrlo rano počeo baviti spisateljskim radom, ali i politikom. Bio je ministar unutarnjih poslova, izabrani predstavnik u Nacionalnom kongresu te službeni predstavnik Hondurasa u Ligi naroda. Dok je živio u Tegucigalpi, vodio je i uređivao časopis El Tiempo; za života je pokretao i vodio i druge časopise, uključujući i nekolicinu u susjednoj Gvatemali.

Za života je bio tajnik nikaragvanskog gerilca Augusta Césara Sandina te blizak prijatelj s Rubénom Daríom, Juanom Ramónom Molinom i drugim književnicima, odnosno intelektualcima.

Kao književnik, Turcios je najpoznatiji po svojim kratkim pričama, mada je pisao i duže prozne oblike. Teme nasilja i smrti česte su u njegovim radovima, a značajan utjecaj na njega imao je talijanski pjesnik Gabriele D'Annunzio, kasniji poeta laureatus Mussolinijevog fašizma. Primjer ovoga je priča "La Mejor Limosna" iz zbirke Cuentos del Amor y la Muerte, u kojoj pripovjedač otvoreno podržava ubojstva iz milosti. U romanu El vampiro (1910.) prezentirao je stilske odlike modernizma, a za života je objavljivao i poeziju.

Umro je u San Joséu, u Kostariki, od srčanog udara, 19. studenog 1943. godine. Njegovo tijelo je preneseno u Honduras te je pokopan u Tegucigalpi.