Front nacionalnog oslobođenja (Alžir)

FLN (arap. جبهة التحرير الوطني, Jabhat al-Taḩrīr al-Waţanī, fr. Front de Libération nationale ili FLN, sh. Front nacionalnog oslobođenja) je socijalistička politička stranka u Alžiru. Jedina je bila zakonita tijekom predsjednikovanja Ahmeda Ben Belle, radikalnog borca za neovisnost. Osnovana je 1. 11. 1954. i djelovala je gerilski sve do stjecanja neovisnosti 1962. godine.

Front nacionalnog oslobođenja
(ar) جبهة التحرير الوطني
PredsjednikAbdelaziz Bouteflika
OsnivačAhmed Ben Bella
Osnivanje1. 11. 1954. (1954.-11-1.) (69 god.)
SjedišteAlžir (grad)
IdeologijaAlžirski nacionalizam, socijalizam
Politička pozicijaljevica
Međunarodna afilijacijaSocijalistička Internacionala (konzultativno)
Službene bojezelena, crvena, bijela
Parlament
208 / 462
Službene stranice
www.pfln.dz

Front je bio dominirajuća organizacija koja se borila za neovisnost Alžira od francuskih kolonizatora. Strategija fronte je od početka bio oružani otpor, jer su mnogi uvidjeli da prijašnje stranke i pokreti koji su bili za iznalaženje mirovnog rješenja su bili bezuspješni. Postojanje FLN-a obzanjeno je 1. 11. 1954., kroz oružanu pobunu, i poslije toga Fronta brzo jača i stječe nove pristalice među drugim nacionalističkim organizacijama ali i među intelektualcima, muslimanskim vođama, koji se priključuju Fronti.

Vojna grana FLN-a, ALN (Nacionalna oslobodilačka armija) provodila je klasični gerilski rat u alžirskim brdima, ali je također izvodila atentate na francuske vojnike i Evropljane nastanjene u većim gradovima. Osim u Alžiru, FLN je imala jak utjecaj u alžirskoj dijaspori u Francuskoj.

Oružane borbe su trajale do marta 1962. kada je poslije dugih pregovora francuski predsjednik Charles de Gaulle potpisao 18. 3. 1962. Evianski sporazum kojim je Alžircima dozvoljeno samoopredjeljenje. Vjeruje se da je najmanje 350.000 osoba poginulo u konfliktu koji je trajao osam godina, od kojih su većina bili Alžirci; mada FLN tvrdi da broj žrtava iznosi 1,500.000. U julu iste godine održan je referendum na kojem se 99% odlučilo za potpunu neovisnost i stvaranje Narodne Demokratske Republike Alžir. Dana 3. 6. neovisnost je priznala i Francuska.

Poslije rata Front osniva jednopartijski sistem u Alžiru i bio je vladajuća stranka. Ahmed Ben Bella bio je prvi predsjednik Alžira. Višestranački sistem je uveden kao dio reformi koje su trebale ublažiti ekonomsku krizu koja je pogodila zemlju 1988. godine, a koja je utjecala i na početak građanskog rata. Poslije više godina u opoziciji, FLN je danas vladajuća stranka sa 208 zastupnika u parlamentu, u koaliciji s nekoliko drugih stranaka.

Predsjednik Abdelaziz Bouteflika, koji je učestvovao u oslobodilačkom ratu 1950-ih, je počasni član FLN-a.

Literatura

uredi
  • (de) Bernhard Schmid: Algerien. Frontstaat im globalen Krieg? Neoliberalismus, soziale Bewegungen und islamische Ideologie in einem nordafrikanischen Land. 2005, ISBN 3-89771-019-6
  • (de) Bernhard Schmid (2006): Das koloniale Algerien. Münster. ISBN 3-89771-027-7

Vanjske veze

uredi