From Russia, with Love (roman)

From Russia, with Love (sh. Iz Rusije sa ljubavlju) je špijunski roman britanskog pisca Iana Fleminga objavljen 1957. godine, a koji predstavlja peti po redu iz originalnog ciklusa o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu. Radnja prikazuje kako sovjetska tajna služba SMJERŠ odluči likvidirati Bonda tako da mu postavi klopku u obliku lijepe agentice Tatjane Romanove koja navodno namjerava prebjeći na Zapad i Britancima predati strateški važni uređaj za dekodiranje Spektor; Bond dolazi u Istanbul kako bi je preuzeo i sa njom putuje preko Orient Expressa gdje ga vrebaju SMJERŠ-ovi ubice koje namjeravaju ubiti i njega i Romanovu i u svrhu kompromitacije inscenirali seks skandal.

From Russia, with Love
korice prvog izdanja
Autor(i)Ian Fleming
Dizajn koricaRichard Chopping
Ian Fleming
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
SerijaJames Bond
Žanr(ovi)špijunski roman
IzdavačJonathan Cape
Datum izdanja8. april 1957
Stranica253
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Diamonds Are Forever (1956) Dr. No (1958)

From Russia, with Love je Fleming napisao na temelju vlastitih iskustava u Istanbulu, gdje je dvije godine ranije kao novinar pratio Interpolovu konferenciju. Roman je napisan u jeku eskalacije Hladnog rata, te predstavlja jedan od rijetkih djela o Jamesu Bondu gdje su Sovjeti predstavljeni kao neposredni negativci. Također predstavlja jedini Flemingov roman čija se radnja djelomično odvija u tadašnjoj Jugoslaviji, a koju je Fleming negativno opisao kroz loš prikaz željezničkih stanica u Beogradu i Zagrebu. Specifičnost romana je i u tome što je jedini koji završava cliffhangerom, odnosno scenom u kojoj SMJERŠ-ova operativka Rosa Klebb uspije otrovati Bonda, koji potom kolabira i nalazi se na samrti. Fleming je kasnije objasnio da je roman pisao u vrijeme kad je bio "umoran od Bonda" i htio okončati seriju.

Nakon objavljivanja je From Russia, with Love doživio izuzetan uspjeh i izvrsne kritike. Geoffrey Boothroyd, stručnjak za vatreno oružje je, međutim, bio nezadovoljan time što Bond koristi "damske" pištolje kalibra .25 in te napisao pismo Flemingu i preporučio da Bond ubuduće koristi Walther PPK; Fleming je bio oduševljen te se za savjet odužio tako što je u sljedećim romanima uveo lik majora Boothroyda, koji će postati poznat pod kodnim imenom "Q". Roman je doživio izuzetnu popularnost ne samo u Britaniji, nego i u svijetu, a javno ga je pohvalio i američki predsjednik John F. Kennedy.

Godine 1963. je postao predloškom za istoimeni igrani film, koji se, bez obzira na određene izmjene u radnji (npr. to da je sovjetski SMJERŠ zamijenjen međunarodnom kriminalnom organizacijom SPECTRE), smatra najvjernijom od svih filmskih adaptacija Flemingovih romana.

Vanjske veze uredi