Freud: The Secret Passion (sh. Freud: Tajna strast), poznatiji pod skraćenim naslovom Freud, je američki crno-bijeli biografski film snimljen 1962. u režiji Johna Hustona. Protagonist, čiji lik tumači Montgomery Clift, je znameniti austrijski psihijatar Siegmund Freud. Radnja prikazuje kako kao mladi i relativno nepoznati ljekar u Beču na kraju 19. vijeka nastoji izliječiti histeričnu pacijenticu (čiji lik tumači Susannah York), te pri tome polako razvija teorije i saznanja od kojih će stvoriti vlastiti sistem psihoanalize.

Freud: The Secret Passion
Montgomery Clift kao naslovni lik u sceni filma
RežijaJohn Huston
ProducentWolfgang Reinhardt
ScenarioWolfgang Reinhardt
sinopsis: Charles Kaufman
NaracijaJohn Huston
UlogeMontgomery Clift
Susannah York
Susan Kohner
MuzikaJerry Goldsmith
FotografijaDouglas Slocombe
MontažaRalph Kemplen
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
12. 12. 1962 (1962-12-12)
Trajanje139 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Huston je nekoliko godina ranije odlučio snimiti biografski film o Freudu, te je u tu svrhu naručio scenario od francuskog književnika i egzistencijalističkog filozofa Jean-Paula Sartrea, koji je tada uživao vrhunac popularnosti. Sartre je dostavio okvirni scenario koji se Hustonu dopao, ali su se njih dvojica kasnije posvađali kada je Huston odbio konačnu verziju koja je trebala trajati osam sati; Sartre je poslije odbio gledati dovršeni film. Huston je umjesto toga koristio scenario koji je "komprimirao" najznačajnije ličnosti i događaje iz Freudove karijere, tako da gledatelj ima doima da je proces nastanka psihoanalize trajao godinama umjesto decenijama.

Usprkos svega, kritičarima se Freud uglavnom dopao. Huston je Freudova psihijatrijska istraživanja prikazao u stilu film noira, dok je, sa druge strane, scene snoviđenja i noćnih mora snimao u stilu njemačkog filmskog ekspresionizma. Pohvale je dobio i Clift za jedan od najboljih glumačkih nastupa u kasnoj fazi svoje karijere. Muziku za film je komponirao Jerry Goldsmith koji je za to bio prvi put nomiran za Oscara i koji će nastaviti izuzetno uspješnu i plodnu karijeru; tema iz Freuda je godinama kasnije "reciklirana" za antologijske scene u znamenitom SF-filmu Alien.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi