Freud (film)

(Preusmjereno sa Freud: The Secret Passion)
Freud: The Secret Passion

Montgomery Clift kao naslovni lik u sceni filma
Režija John Huston
Producent Wolfgang Reinhardt
Scenario Wolfgang Reinhardt
sinopsis: Charles Kaufman
Naracija John Huston
Uloge Montgomery Clift
Susannah York
Susan Kohner
Muzika Jerry Goldsmith
Fotografija Douglas Slocombe
Montaža Ralph Kemplen
Distribucija Universal Pictures
Datum(i) premijere
12. decembar 1962 (1962-12-12)
Trajanje 139 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

Freud: The Secret Passion (sh. Freud: Tajna strast), poznatiji pod skraćenim naslovom Freud, je američki crno-bijeli biografski film snimljen 1962. u režiji Johna Hustona. Protagonist, čiji lik tumači Montgomery Clift, je znameniti austrijski psihijatar Siegmund Freud. Radnja prikazuje kako kao mladi i relativno nepoznati ljekar u Beču na kraju 19. vijeka nastoji izliječiti histeričnu pacijenticu (čiji lik tumači Susannah York), te pri tome polako razvija teorije i saznanja od kojih će stvoriti vlastiti sistem psihoanalize.

Huston je nekoliko godina ranije odlučio snimiti biografski film o Freudu, te je u tu svrhu naručio scenario od francuskog književnika i egzistencijalističkog filozofa Jean-Paula Sartrea, koji je tada uživao vrhunac popularnosti. Sartre je dostavio okvirni scenario koji se Hustonu dopao, ali su se njih dvojica kasnije posvađali kada je Huston odbio konačnu verziju koja je trebala trajati osam sati; Sartre je poslije odbio gledati dovršeni film. Huston je umjesto toga koristio scenario koji je "komprimirao" najznačajnije ličnosti i događaje iz Freudove karijere, tako da gledatelj ima doima da je proces nastanka psihoanalize trajao godinama umjesto decenijama.

Usprkos svega, kritičarima se Freud uglavnom dopao. Huston je Freudova psihijatrijska istraživanja prikazao u stilu film noira, dok je, sa druge strane, scene snoviđenja i noćnih mora snimao u stilu njemačkog filmskog ekspresionizma. Pohvale je dobio i Clift za jedan od najboljih glumačkih nastupa u kasnoj fazi svoje karijere. Muziku za film je komponirao Jerry Goldsmith koji je za to bio prvi put nomiran za Oscara i koji će nastaviti izuzetno uspješnu i plodnu karijeru; tema iz Freuda je godinama kasnije "reciklirana" za antologijske scene u znamenitom SF-filmu Alien.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi