Friedrich od Donje Lotaringije

(Preusmjereno sa stranice Frederik, vojvoda Donje Lotaringije)

Friderich od Luxembourga (cca. 1003 – 18. maj 1065) bio je grof od Malmedyja od 1035. i vojvoda Donje Lotaringije od 1046. do smrti. Bio je mlađi sin Frederika, gospodara Gleiberga i Ermentrude, odnosno unuk grofa Siegfrieda od Luxemboruga.

Godine 1044. Gothelo I, vojvoda obiju Lotaringija - Gornje i Donje - je umro. Njegov najstariji sin Godfrey je naslijedio samo Gornju Lotaringiju; rimsko-njemački car Heinrich III je prvo zaprijetio kako će drugo vojvodstvo dati njegovom nesposobnom bratu Gothelu II. S obzirom da se Godfrey pobunio, Heinrich je za vojvodu imenovao Friedricha, koji je bio rođak Adalberta, vojvode Gornje Lotaringije.

Uz pomoć svog brata Adalbera III, biskupa Metza, Friedrich je nametnuo svoj autoritet u vojvodstvu i otpočeo rat protiv pobunjenog Godfreya. Usprkos odanosti caru, njegovi vojni neuspjesi su potakli cara da dijelove njegovog vojvodstva otkida kako bi zemljom nagradio vojnički uspješnije vitezove. Friedrich je na kraju poginuo u ratu pritiv Annoa II, nadbiskupa Kölna, nakon čega je kralj Heinrich IV vojvodstvo dao Godfreyu.

Njegova prva supruga je bila Gerberga (u. cca. 1049), kćer grofa Eustacea I od Boulognea. S njom je imao kćer po imenu Jutta, koja se udala za grofa Walerana od Arlona. Njegova druga supruga (1055) je bila Ida (u. 1102), kći Bernarda II od Saksonije, koja se poslije Friederichove smrti udala za grofa Alberta III od Namura.

Prethodi:
Gothelo I
vojvoda Donje Lotaringije
1046–1065
Slijedi:
Godfrey III