Freaks and Geeks

Freaks and Geeks (sh. Čudaci i nakaze) je američka tinejdžerska televizijska serija kreatora Pola Figa, čiji je izvršni producent Džad Apatou. Serija se emitovala tokom televizijske sezone 1999-2000 na En-Bi-Si-ju, ali je otkazana nakon 12 epizoda, iako je snimljeno ukupno 18.

Freaks and Geeks
Freaks and Geeks.jpg
Žanrtinejdžerska dramedija
KreatorPaul Feig
Nastupaju
Uvodna tema"Bad Reputation"
by Joan Jett
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski
Broj sezona1
Broj epizoda18
Produkcija
Izvršni producent(i)Judd Apatow
Trajanje44 min.
Producentska kompanija/e
DistributerParamount Worldwide Television Distribution
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Originalno prikazivanje25. septembar 1999 (1999-09-25) – 8. jul 2000 (2000-07-08)

Radnja se događa u srednjoj školi u fiktivnom predgrađu Detroita tokom školske godine 1980/81. Dvoje glavnih protagonista su tinejdžerka Lindzi Vir (koju glumi Linda Kardelini) i njen mlađi brat Sem (koga glumi Džon Frensis Dejli), a koji se nađu rastrgnuti između klika "čudaka" i "štrebera".

Kampanja koju su pokrenuli obožavaoci nakon otkazivanja serije ubedila je En-Bi-Si da tokom jula 2000. prikaže još tri epizode, dok su preostale tri koje je otkupio kanal Foks Femili emitovane u septembru iste godine.

Uprkos kratkom periodu prikazivanja, serija Freaks and Geeks stekla je kultni status. 2007. godine našla se na listi "100 najboljih TV serija svih vremena" časopisa Tajm[1], a zauzela je 21. mesto na listi "Najboljih kultnih serija svih vremena" sajta TV Guide[2]. Tokom 2008. pojavila se na 13. mestu liste najboljih TV serija u poslednjih 25 godina časopisa Entertejment Vikli[3], a AOL TV dodelio joj je titulu najbolje školske serije svih vremena[4].

Serija je osvojila jednu nagradu Emi[5], i takođe je značajna po tome što je bila odskočna daska nekolicini mladih glumaca koji su nakon nje ostvarili uspešne karijere.

UlogeUredi

Porodica Vir

Čudaci

Štreberi

IzvoriUredi

Spoljašnje vezeUredi