Freaks and Geeks

Freaks and Geeks
Freaks and Geeks.jpg
Žanr tinejdžerska dramedija
Kreator Paul Feig
Nastupaju
Uvodna tema "Bad Reputation"
by Joan Jett
Zemlja porijekla  Sjedinjene Države
Jezik/ci engleski
Broj sezona 1
Broj epizoda 18
Produkcija
Izvršni producent(i) Judd Apatow
Trajanje 44 min.
Producentska kompanija/e
Distributer Paramount Worldwide Television Distribution
Emitiranje
Originalni kanal NBC
Originalno prikazivanje 25. septembar 1999 (1999-09-25) – 8. jul 2000 (2000-07-08)

Freaks and Geeks (sh. Čudaci i nakaze) je američka tinejdžerska televizijska serija kreatora Pola Figa, čiji je izvršni producent Džad Apatou. Serija se emitovala tokom televizijske sezone 1999-2000 na En-Bi-Si-ju, ali je otkazana nakon 12 epizoda, iako je snimljeno ukupno 18.

Radnja se događa u srednjoj školi u fiktivnom predgrađu Detroita tokom školske godine 1980/81. Dvoje glavnih protagonista su tinejdžerka Lindzi Vir (koju glumi Linda Kardelini) i njen mlađi brat Sem (koga glumi Džon Frensis Dejli), a koji se nađu rastrgnuti između klika "čudaka" i "štrebera".

Kampanja koju su pokrenuli obožavaoci nakon otkazivanja serije ubedila je En-Bi-Si da tokom jula 2000. prikaže još tri epizode, dok su preostale tri koje je otkupio kanal Foks Femili emitovane u septembru iste godine.

Uprkos kratkom periodu prikazivanja, serija Freaks and Geeks stekla je kultni status. 2007. godine našla se na listi "100 najboljih TV serija svih vremena" časopisa Tajm[1], a zauzela je 21. mesto na listi "Najboljih kultnih serija svih vremena" sajta TV Guide[2]. Tokom 2008. pojavila se na 13. mestu liste najboljih TV serija u poslednjih 25 godina časopisa Entertejment Vikli[3], a AOL TV dodelio joj je titulu najbolje školske serije svih vremena[4].

Serija je osvojila jednu nagradu Emi[5], i takođe je značajna po tome što je bila odskočna daska nekolicini mladih glumaca koji su nakon nje ostvarili uspešne karijere.

UlogeUredi

Porodica Vir

Čudaci

Štreberi

IzvoriUredi

Spoljašnje vezeUredi