Franz von Werra

Franz Xaver Baron von Werra (13. jul 1914 – 25. oktobar 1941) je bio njemački avijatičar i lovački as, najpoznatiji po tome što je za vrijeme Drugog svjetskog rata pobjegao iz kanadskog zarobljeničkog logora, postavši jedini pripadnik oružanih snaga Sila Osovine kome je to uspjelo.

Franz von Werra
Karijera
Čin kapetan
Važnije bitke Drugi svjetski rat
Rod vojske Luftwaffe

Rodio se u porodici švicarskog plemića koji je zbog siromaštva poslao djecu na odgoj rodbini i prijateljima u Njemačkoj. Godine 1936. se priključio Luftwaffeu, gdje je 1938. dobio čin poručnika, te bio smješten u zrakoplovnu eskadru Jagdgeschwader 3. Nakon izbijanja Drugog svjetskog rata je sudjelovao u zračnim borbama na Zapadnom frontu. Za vrijeme bitke za Francusku u proljeće 1940. je oborio jedan britanski i tri francuska aviona, a u augustu 1940. je za vrijeme bitke za Britaniju oborio četiri britanska aviona.

5. septembra 1940. je njegov Bf109 pogođen iznad Kenta te je prisilno aterirao na polje, nakon čega je zarobljen. Tokom sljedećih nekoliko mjeseci von Werra je tri puta pobjegao zarobljeništva, i sva tri puta je uhvaćen; posljednji put 20. decembra 1940. u kokpitu aviona sa kojim je, lažno se izdajući za nizozemskog pilota, pokušavao preletjeti u Njemačku. Nakon toga je u januaru 1941. brodom poslan u Kanadu. Tamo je bio smješten u logor na sjevernoj obali Jezera Superior.

21. januara 1941. je prilikom prijevoza u Montreal uspio iskočiti iz vlaka kraj mjesta Smiths Falls u Ontariju. Odatle je uspio prijeći zamrznutu rijeku St. Lawrence i stići na teritoriju SAD koje su tada još uvijek bile neutralne. U mjestu Ogdensburg u državi New York se predao lokalnoj policiji. Američke federalne vlasti su ga uhapsile pod optužbom za ilegalni prijelaz granice, ali je njemački konzul u New Yorku platio jamčevinu, a cijeli je slučaj izazvao veliko zanimanje američkih novina, kojima je von Werra dao brojne intervjue i detaljne opise svojih pustolovina. Na kraju je von Werra sproveden u Meksiko, a potom u Brazil, odakle je preko Španije došao u Italiju i na kraju stigao u Berlin.

U Njemačkoj je von Werri pružen herojski doček, a Adolf Hitler ga odlikovao Viteškim križem Željeznog križa. Svoje je pustolovine opisao u rukopisu za neobjavljenu knjizu pod naslovom Meine Flucht aus England (Moj bijeg iz Engleske). Nakon toga je poslan u eskadru Jadgeschwader 53 (JG 53) sa kojom je u julu 1941. sudjelovao u operaciji Barbarossa prilikom koje je oborio 13 sovjetskih aviona. U augustu je JG 53 premještena u Nizozemsku.

25. oktobra 1941. je prilikom probnog leta njegov novom avionu otkazao motor, uslijed čega se srušio u more. Von Werrino tijelo nije nikada pronađeno.

Godine 1956. su von Werrini doživljaji postali predmet knjige The One Who Got Away (Onaj koji je pobjegao) britanskih novinara Kendalla Burta i Jamesa Leasora. Ona je sljedeće godine adaptirana u istoimeni igrani film gdje je von Werrin lik tumačio Hardy Kruger.

Vanjske veze uredi