Frank Zappa

američki je skladatelj, glazbenik i filmski direktor

Frank Vincent Zappa (Baltimore, Maryland, 21. prosinca 1940. - Laurel Canyon, 4. prosinca 1993.), američki je skladatelj, glazbenik i filmski direktor. Glazbena karijera trajala mu je 30 godina gdje se Zappa pokazao kao izvrstan kompozitor, gitarista i vođa sastava. Koristi mnogo glazbenih žanrova poput rocka, jazza , klasike, bluesa, progresivnog rocka i mnogo drugih. Angažira simfonijske orkestre i s njima snima nekoliko albuma. Zappa je u svojoj velikoj glazbenoj karijeri napisao 57 autorskih albuma i sudjelovao je na brojnim drugim projektima. Razbolijeva se od karcinoma i umire u svibnju 1993.g. u svojoj 52. g.

Frank Zappa
Frank Zappa na koncertu u Norveškoj 1977.
Lični podaci
Ime po rođenjuFrank Vincent Zappa
Datum rođenja(1940-12-21)21. 12. 1940.
Mjesto rođenjaBaltimore, Maryland,
Datum smrti4. 12. 1993. (dob: 52)
Mjesto smrtiLos Angeles, Kalifornija,
Zanimanjekompozitor, muzičar, dirigent, producent
Muzički rad
Period aktivnosti1950-e—1993
ŽanrRock, jazz, klasika, eksperimentalna muzika
Instrumentvokali, gitara, bas gitara, klavijature, vibrafon, synclavier, bubnjevi
Diskografska kućaVerve/MGM, Bizarre/Straight, DiscReet, Zappa Records, Barking Pumpkin Records, Rykodisc
Ostalo
Povezani izvođačiThe Mothers of Invention
Captain Beefheart
Službene straniceZappa.com

Biografija uredi

Roditelji su mu sa Sicilije pa tako korjene vuče iz Italije. Otac mu je isto bio glazbenik i svirao je "strolling crooner" gitaru. Zappa je bio vrlo poseban i originalan američki glazbenik, satiričar, gitarista, tekstopisac i pjevač. U svojoj 30 godina dugoj glazbenoj karijeri Frank Zappa se profilira u osobitog glazbenika kojemu se veća priznanja daju sada nego za života. Svirao je mnoge glazbene stilove a neki od njih su rock, jazz, klasika i drugi. Osim toga bio je izuzetno duhovit čovjek i svoj je glazbeni humor znao predstaviti kroz albume i nastupe na najbolji mogući način. Njegovu grupu "The Mothers of Invention" sa kojom je stekao svjetsku slavu činili su sve sjajni glazbenici koji su se kroz vrijeme mjenjali. Zappa je volio improvizaciju pa je tako uvijek od svojih članova grupe tražio da sami osjećaju što sviraju a ne da samo hladno sviraju ono što je on napisao. Njegovi pogledi na glazbu bili su vrlo široki i kako bi mogao obuhvatiti sve svoje ideje imao je uvijek desetak članova grupe.

Zappa se dva puta ženio. Prvi puta je stupio u brak 1960.g. a žena mu se zvala Kathryn "Kay" Sherman. S njom nije imao djece i rastaje se 1964.g. Drugi puta se ženi 1967.g. sa Adelaide Gail Sloatman i s njom ostaje u braku sve do 1993.g. kada umire od raka prostate. Imali su četvero djece: Moon Unit (28. rujna 1967.g.), Dweezil (5. rujna 1969.g.), Ahmet Emuukha Rodan (15. svibnja 1974.g.) i Diva Thin Muffin Pigeen (30. srpnja 1979.g.). Gail Zappa poslije njegove smrti vodi tvrtku pod imenom Zappa Family Trust.

Glazbena karijera uredi

Zappa se oduvijek interesirao za glazbu. Sa svojih 12 godina Frank se zanimao za bubnjeve, pa je pohađao ljetnu školu za orkestralne udaraljke u Montereyu. Imao je želju da postane moderni skladatelj pa su mu posebno zanimljivi bili kompozitori poput Edgarda Varèsea, Igora Stravinskog i Antona Weberna i stilovi poput modernog jazza i bluesa. Ipak postao je popularan svirajući crnački R&B. Godine 1956. svira bubnjeve u lokalnom R&B bendu The Ramblers. Međutim ubrzo se počeo zanimati za električnu gitaru. Počeo je skupljati R&B ploče na kojima su bile odsvirane dobre solo dionice. Neke od njih Frank je volio jako slušati: Johnny "Guitar" Watson, Clarence "Gatemouth" Brown, Muddy Waters i još neke.

1960 početak uredi

1964.g. pridružuje se lokalnoj R&B postavi The Soul Giants i počinje za njih pisati pjesme. Negdje je zapisano da su prvi nastup imali za Majčin Dan (Mothers Day) pa su donijeli odluku da se zovu The Mothers, no kompanija MGM zahtjeva da se doda i Of Invention. Grupu tada čine: Roy Estrada (bas), Jimmy Carl Black (bubanj), Roy Collins (vokal), Dave Coronado (klavijature) i Frank Zappa (gitara).

Freak Out! dvostruki debi album izlazi 22. lipnja 1966.g. Album ostavlja fantastični dojam kod publike i kritičara. Oni sami članovi grupe pridonijeli su svojom dugom kosom i ružnim licima, postali su prave ikone toga vremena. Dvostruki LP snimljen u Verve/MGM imao je strahoviti uspjeh kod publike. Tako se u obilju svega može naći divlji ritam bubnjeva, protestna pjesma Trouble Every Day i minutni detalji najava, viceva i parodija koje su u trenu postale kultne. Na LP-u nalazi se 19 pjesama a njihov producent je iskusni Tom Wilson koji iza sebe ima brojne radove a neke od njih je radio za Cecila Taylora, Johna Coltranea i Boba Dylana.

Problemi za grupu počinju odlaskom Davea Coronada koji se nije mogao pomiriti sa činjenicom da Zappa hoće osvojiti svijet. Međutim to nije spriječilo Zappu da krene sa turnejom i izdavanjem novih albuma.

Absolutely Free drugi je album Frank Zappe i grupe "The Mothers of Invention" koji je izašao 1967.g. To je nastavak prvog dvostrukog LP-a "Freak Out" gdje opet do izražaja dolaze kompleksne glazbene kompozicije i podrugljivo obraćanje politici. Sve pjesme na albumu napisao je Frank Zappa, a zajedno s njim producent je Tom Wilson.

We're Only in It for the Money treći je Zappin album sa grupom "The Mothers of Invention" koji izlazi u siječnju 1968.g. Album je bio pravo remek djelo a jedna zanimljivost ga veže za omot LP-a. Na podrugljiv način obratili su se hipijima u SAD-u, parodijom na omot Sgt. Pepper's od Beatlesa. Materijal prvo izlazi 1968.g. u Verve Records izdanju, a godine 1986 reizdanje od izdavačke kuće Rykodisc gdje se dodatno ubacuju dionice sa basom i udaraljkama. Na albumu se nalazi 19 pjesama i sve ih je napisao Frank Zappa, koji je ujedno i njihov producent.

Lumpy Gravy prvi je solo album Frank Zappe koji izlazi 1968.g. Ideja za album nastala je 1966.g. kada producent Nick Venet nudi Zappi šansu da snimi album sa orkestralnom glazbom. Mada album potpisuje sam, ipak se na njemu pojavljuju neki od članova grupe The Mothers of Invention, kao prateći glasovi ili kao članovi orkestra. Zappa je sa ovim albumom napravio jedan ozbiljan pokušaj istraživanja u kojem pokušava primijeniti modernu klasičnu glazbu od Stravinskog, Edgard Varèsea i ostalih klasičara u okvire rock and rolla.

Cruising with Ruben & the Jets četvrti Zappin album sa grupom The Mothers of Invention izlazi 2. prosinca 1968.g. Na njemu prezentiraju doo-wop glazbu. Popularni blues 1950-ih i 1960-ih, jako je dobro prihvaćen kod publike. Na albumu se nalazi 13 pjesama i sve ih je producirao Frank Zappa.

Uncle Meat je dugo odgađan album Frank Zappe koji je napravljen za istoimeni film a izlazi 1969.g. Zappa je skladbe pisao u studiju. Dok je ekipa snimala jedan dio, Zappa je drugi pisao u kontrolnoj sobi. U studiju im se pridružuju Ruth Komnoff (marimbas i vibrator) i Neloy Watker (sopran-saksofon) ali odlaze iz sastava odmah po završetku snimanja. 1969.g. album izlazi kao dvostruko vinil izdanje i na njemu se nalazi ukupno 28 skladbi. Isti izlazi u reizdanju godine 1987. kao dvostruki CD, na kojemu se nalazi nekoliko novih skladbi. Film nikad nije snimljen.

Hot Rats drugi je studijski solo album Frank Zappe, koji izlazi u listopadu 1969.g. Ovaj Zappin album smatra se jednim od najboljih u njegovoj glazbenoj karijeri. Vrlo je melodičan i ima nekoliko izvrsnih solo dionica, a Zappa uspijeva istraživati i nove oblike suvremenog rocka. Na albumu gostuju mnogi glazbenici, Captain Beefheart, Don "Sugarcane" Harris, Jean Luc Ponty, John Guerin, PauI Humphrey i drugi. Zappa je producent, skladatelj i aranžer materijala na albumu. Primarni instrument u svim skladbama je gitara. U skladbama Willie The Pimp, Son of Mr. Green Genes, i The Gumbo Variations izvodi izvrsne i vrlo moćne solo dionice na gitari. Izdavačka kuća "Rykodisc" 1987.g. izdaje reizdanje albuma na CD-u.

1970 uredi

Burnt Weeny Sandwich ponovo izdaje sa grupom The Mothers of Invention. Album izlazi u veljači 1970.g. Glavni favorit uz Zappu na albumu je svestrani i genijalni Ian Underwood koji ima značajan doprinos na albumu. Na ovome materijalu nalazi se 9 pjesama a njihov producent je Frank Zappa.

Weasels Ripped My Flesh izlazi 10. kolovoza 1970. To je posljednji Frankov album sa grupom "The Mothers of Invention", nakon njega dolazi do raspada. Kasnije se još koji put sastaju u nekim "live" izvedbama i 1975.g. snimaju zadnji album. Album "Weasels Ripped My Flesh" je kompilacija već izašlih pjesama i "live" snimaka grupe koja se već raspala. Album se inače smatra drugom fazom albuma "Burnt Weeny Sandwich". Weasels Ripped My Flesh pisan je uglavnom za osjećajne improvizacije koje najbolje dolaze do izražaja upravo u rocku i jazzu. Na albumu se nalazi 11 pjesama a neke od njih su u live izvedbi. Zappa ih je napisao većinu i producirao.

Chunga's Revenge je Frank Zappin album objavljen 23. listopada 1970.g. Album predstavlja određenu promjenu pa tako na njemu nema podrugljivih političkih komentara što je bio slučaj sa grupom The Mothers of Invention. Tekstovi na albumu najavljuju njegov sljedeći film/album 200 Motels kojeg izdaje kompanija "United Artist" i ne dobiva dobre ocjene od glazbenih kritičara.

Fillmore East - June 1971 live je album Frank Zappe i grupe The Mothers of Invention koji je izašao u kolovozu 1971.g. Nije bio dobro prihvaćen i dobio je niz loših kritika. Zappa je napisao sve pjesme osim Happy Together koju potpisuju Gary Bonner i Alan Gordon. U svibnju te godine na jednom od svojih zadnjih koncerata u njujorškoj dvorani "Fillmore East", nastupa zajedno sa John Lennonom i Yoko Ono. Taj njihov nastup zabilježen je na Lennonovom albumu Sometime ln New York City. Inače 1971.g. nije im bila baš dobra . 4. prosinca (kasnije datum Frankove smrti) vatra im je uništila svu opremu dok su svirali u Montreuxu. Taj je događaj kasnije opisan u legendarnoj pjesmi Deep Purplea Smoke On The Water. Nakon toga Zappa doživljava nesreću kada bude gurnut sa bine i ozljeđuje vrat i kičmu pa jedno određeno vrijeme provodi u kolicima, a i glasnice su mu trajno oštećene i umanjuju mu glasovne mogućnosti.

200 Motels dvostruko je izdanje Frank Zappe na kojem se nalazi filmska glazba a izlazi u listopadu 1971.g. Album izdaje kompanija "United Artist" koja je snimila i film, a čitavi projekt bilježi jako loše kritike. Film nije nikada objavljen a Zappa se vratio glazbi i njezinom stvaranju. Na tom filmskom materijalu Zappa okuplja jaku ekipu pa tako na 39 pjesama sudjeluje više od 15 glazbenika a neki od njih su: Jimmy Carl Black (Vokal), Howard Kaylan (Vokal), Aynsley Dunbar (bubanj), Ian Underwood (klavijature) i drugi.

Just Another Band from L.A. drugi je live album Frank Zappe i grupe The Mothers of Invention koji izlazi u ožujku 1972.g. Na njemu se nalazi 5 pjesama a jedna od njih je obrada mini - opere Billy the Mountain. I ovaj album je pokupio niz loših kritika. Poslije toga Zappa i The Mothers se raspadaju, ne snimaju više zajedno mada nastupaju još po nekim koncertima.

Nastavak 1972. godine Frank Zappa provodi razvijajući nove vrste big bandova s kojima svira jazz. Okuplja najbolje glazbenike zapadne obale i sa njima snima dva jazz albuma, Waka/Jawaka i The Grand Wazoo. Zappa na albumu "Waka/Jawaka" okuplja sjajnu ekipu glazbenika, pa tako između ostalih tu su i bivši članovi sastava The Mothers of Invention, Jeff Simsons i George Duke. Materijal je rađen u jazz stilu glazbe. Okupljeni glazbenici nastavljaju i dalje snimati pa u istom sastavu (u međuvremenu su dobili ime "Mothers"), osim Jeff Simsonsa snimaju sljedeći album "The Grand Wazoo". Waka/Jawaka doživljava svoje digitalno reizdanje 1989.g. na CD-u od izdavačke kuće "Rykodisc".

Pošto je Zappa bio poznat po tome da kada jednom okupi ekipu s njom nastavlja raditi i dalje, ta suradnja je ostvarena i na albumu "The Grand Wazoo" pa tako svi osim Jeff Simsonsa snimaju materijal za ovaj album.

Ne ostaje dugo u jazz vodama i već 1973. godine izdaje album Over-Nite Sensation s kojim najavljuje prekretnicu u svom budućem radu. Na albumu sudjeluje više od deset izvrsnih glazbenika koji izvode kombinaciju jazza, swinga i bogatu vokalnu izvedbu. Virtouz na udaraljkama Ruth Underwood, violinist Jean-Luc Ponty i klavijaturista George Duke dolaze do fantastičnog izražaja na ovom projektu. Iste godine Zappa biva i producent na albumu For Real, satava "Ruben and the Jets" u kojemu sviraju bivši članovi "The Mothers of Invention", Jim Motorhead Sterwood i Tory Duran.

Apostrophe (') album je Frank Zappe koji izlazi 22. travnja 1974. To je prvi Zappin album koji je snimljen u stereo i kvadrofonik formatu. Naslovna pjesma "Don’t Eat the Yellow Snow" dovodi ih prvi put na Billboardovu top listu i nalazi se na 86. mjestu, dok se album zadržava 43 tjedna na top listi i 1976.g. dolazi do 10. mjesta. Na albumu također sudjeluju izvrsni glazbenici, bivši i tadašnji članovi sastava "Mothers" . Nakon izlaska Apostrophe (') iste godine okuplja band "The Mothers" i izdaje live album Roxy & Elsewhere.

Album je sniman sa istom postavom kao i na koncertima 1973./'74.g., sa odličnim koncertnim verzijama na skladbama "Cheepnis", "Son of Orange County" i "Penguin in Bondage".

One Size Fits All iz 1975.g rock album je Frank Zappe i grupe The Mothers of Invention. To je i njihov zadnji snimljeni album. Bio je namijenjen kao kvadrofonijska verzija albuma ali to se nije dogodilo. Materijal na albumu je bio vrlo dobar i dolazio je s raznih strana. Između ostalog tu se našao jedan televizijski nastup uživo i koncertna premijera sa prethodnog albuma u Helsinkiju. Na albumu u dvije skladbe sudjeluje jedan od velikih Zappinih miljenika Johnny "Guitar" Watson. Godine 1975. pridružuje mu se na turneji američki glazbenik Captain Beefheart koji ujedno i pjeva na albumu Bongo Fury.

Beefheart prihvaća Zappin poziv i pridružuje mu se na turneji gdje snimaju materijal za album. Album je sniman na koncertima u dvorani "Armadillo World Headquarters" i u Austinu i Texassu. Osim tog materijala na albumu se nalaze i dvije studijske pjesme, "200 Years Old" i "Cucamonga".

Zoot Allures rock album Frank zappe iz 1976.g. Album izlazi kao dvostruko LP izdanje. Na ovome materijalu najviše do izražaja dolazi izvedba Terry Bozzia na bubnjevima i udaraljkama. Zappa je snimio gotovo sve ostale instrumente i sa ovim albumom također ne napušta široki krug šou biznisa.

Zappa in New York Zappin je live album snimljen od serije koncerata održanih u New York City's Palladiumu iz procinca 1976.g. a album izlazi u ožujku 1978.g. Inače na koncertima su imali brojnu uzbuđenu publiku koja je vrištala i pljeskala pričama iz bara za samce, odbrojavanju za vraga i akrobatskom nastupu Brecker Brothersa. Ovaj album dio je kolekcije nakon razlaza Zappe i Warner Brothers kompanije, što je rezultiralo s tri sjajna instrumentalna albuma Studio Tan (1978.), Sleep Dirt (1979.) i Orchestral Favorites (1979.)

Novu dimenziju sviranja gitare Zappa je najavio sa albumom iz 1979.g. Sheik Yerbouti. To je dvostruki vinilni album koji je sniman 1978. i 1979. godine i ujedno njegov prvi album nakon razlaza sa izdavačkom kućom "Warner Bros Records". Pjesma Dancin' Fool nominirana je za nagradu Grammy i bila je dugo hit u disco klubovima. Iste godine izbacuje album Orchestral Favorites koji snima sa Abnuceals Emuukha Electric Symphony Orchestra. Sheik Yerbouti prezentira prekretnicu u Zappinoj glazbenoj karijeri gdje se može ćuti njegova nova dimenzija sviranja gitare.

Joe's Garage remek djelo Frank Zappe. Rock opera iz 1979.g. ,napravljena u tri acta. Značaj doprinos u operi ima Ike Willis koji izvodi vokale a zove se "Joe". Album izlazi u dva segmenta, prvi segment izlazi kao pojedinačni LP i na njemu se nalazi "Act I" i drugi segment koji izlazi kao dvostruki LP na kojem se nalaze "Act II & III". Svi Act-ovi kasnije izlaze na dvostrukom CD-u.

1980 uredi

Početkom 1980-ih glazba postaje više politički orijentirana. Album Tinsel Town Rebellion dvostruko je izdanje Frank Zappe koje izlazi 11. svibnja 1981.g. Kasnije izlazi reizdanje na CD-u od izdavačke kuće Rykodisc. Inače albumi Tinsel Town Rebellion i You Are What You Is prate rađanje i rast fundamentalista. Zappa uz mnoge glazbenike na projektu tada prvi puta angažira vrhunskog američkog gitaristu Steve Vaia.

Shut Up 'n Play Yer Guitar Zappa sa ovim trostrukim vinilinim albumom koji izdaje istog datuma 11. svibnja 1981. kao i album Tinsel Town Rebellion, dokazuje da je sviranje gitare jedinstveno. Na albumu se nalazi live materijal koji je sniman u veljači 1976. i prosincu 1980.g. Zadnja skladba na albumu "Canard du Jour" studijski je snimak iz 1973., duet na kojem Zappa svira električni bouzouki (buzuki), a Jean-Luc Ponty bariton violinu. Album izlazi 1981.g. a reizdanje od izdavačke kuće Rykodisc,izlazi 1986. kao dvostruko CD izdanje i ponovo 1995. kao trostruko box pakovanje.

Frank Zappa se poslu posvećuje u cijelosti, pa tako zaboravlja da ima obitelj. Moon Unit Zappa govori kako je u kući bilo svega ali je postojalo i jedno pravilo koje je postavio Frank Zappa: "Ako kuća gori, ugasi vatru sam, ali ni za živu glavu ne ometaj tatu u studiju". To je natjeralo Moon Unit da napiše hit "Valley Girl" da bi se barem na taj način mogla družiti s ocem. Pjesma se nalazi na albumu Ship Arriving Too Late to Save a Drowning Witch koji je izašao u svibnju 1982.g. a digitaliziran 1991.g.

1983.g. izdaje album The Man From Utopia na kojem opet uz mnoge glazbenike sudjeluje Steve Vai na gitarama, Ike Willis vokal i drugi. Iste godine izdaje album Baby Snakes na kojem se nalaze pjesme iz Zappinog filma, koji nije nikada objavljen. Slijedi London Symphony Orchestra, Vol. 1 koji izlazi 9. lipnja 1983.g.

Godine 1984. u kolovozu izdaje album Boulez Conducts Zappa: The Perfect Stranger, a iste godine u mjesecu listopadu objavljuje rock album Them or Us, na njemu uz ostale glazbenike sudjeluje u izvedbi vokala njegova kćerka Moon Unit Zappa a gitare izvodi Steve Vai. U prosincu izdaje trostruki LP Thing-Fish koji kasnije izdavačka kuća Rykodisc digitalizira i izdaje na dvostrukom CD-u. Inače bio je to "Broadwayski mjuzikl" o AIDS-u, homofobiji i rasizmu.

U studenome mjesecu opet radi jedinstvenu stvar pa tako djela talijanskog skladatelja Francesco Zappe koji je živio od 1763.g. do 1788.g. objavljuje na rock albumu Francesco Zappa.

1985.g. objavljuje prvi box set The Old Masters Box na kojem se nalazi pet albuma (Freak Out!, Absolutely Free, We're Only in It for the Money, Lumpy Gravy i Cruising with Ruben & the Jets). U mjesecu studenom iste godine izdaje Frank Zappa Meets the Mothers of Prevention u dvije verzije Američkoj i Europskoj.

Does Humor Belong in Music? live album je Frank Zappe koji izlazi u siječnju 1986.g. Na njemu vokale izvodi Ike Willis a prvu gitaru u pjesmi "Whipping Post" svira njegov sin Dweezil Zappa.

U mjesecu studenome 1986.g. izdaje box set koji se sastoji od 7 albuma (Uncle Meat, Hot Rats, Burnt Weeny Sandwich, Weasels Ripped My Flesh, Chunga's Revenge, Fillmore East - June 1971 i Just Another Band from L.A.). Iste godine istog mjeseca izlazi album Jazz from Hell na kojem je instrumentalna glazba bez teksta napravljena na synclavieru (kompjutorske klavijature).

1987.g. u mjesecu rujnu izlazi album London Symphony Orchestra, Vol. 2 koji je nastavak albuma iz 1983.g. London Symphony Orchestra, Vol. 1. U prosincu izlazi novo box set izdanje The Old Masters Box Three na kojem se nalazi 8 albuma (Waka/Jawaka, The Grand Wazoo, Over-Nite Sensation, Apostrophe ('), Roxy & Elsewhere, One Size Fits All, Bongo Fury i Zoot Allures)

Guitar album izlazi u travnju 1988. i dokazuje da je Zappino sviranje gitare jedinstveno. Inače to je nastavak albuma Shut Up 'n Play Yer Guitar iz 1981.g. Imao je šest Grammy nominacija za najbolji rock instrumental. U mjesecu svibnju i studenom izdaje dva live albuma You Can't Do That on Stage Anymore, Vol. 1 i You Can't Do That on Stage Anymore, Vol. 2. 14. listopada izlazi live album Broadway the Hard Way.

You Can't Do That on Stage Anymore, Vol. 3 Frank Zappin je album, remek djelo, koje izlazi u studenom 1989.g. Dvostruki CD disk na kojem sudjeluje 40 vrhunskih glazbenika. To je i zadnji album koji izdaje u tom desetljeću.

1990 uredi

U studenom 1991 njegova kćerka Moon Unit Zappa objavljuje da Zappa boluje od tumora prostate. Osoba s nevjerojatnim opusom od sedamdesetak snimljenih albuma autorske glazbe (od kojih su mnogi dvostruki i trostruki) i tridesetak godina rada polako se bliži kraju svoga životnog puta.

The Best Band You Never Heard in Your Life dvostruki je live album koji je izašao u travnju 1991. godine. Album je jedan od tri na kojima se nalazi materijal sa svjetske turneje iz 1988. Pored njega tu su još albumi Broadway the Hard Way i Jazz Noise Here. Na ovome albumu nalazi se skladba "Stairway to Heaven" od legendarnog sastava Led Zeppelin.

Imao je veliku popularnost u Češkoj gdje je dugo glasio za heroja kulturnog podzemlja. 1991. godine objavio je da će se kandidirati na narednim predsjedničkim izborima 1992.g. i odmah dobiva par prijetnji smrću.

U lipnju iste godine slijedi četvrti uživo nastavak You Can't Do That on Stage Anymore, Vol. 4, na kojemu se nalazi materijal sniman 1969. i 1988.g., a istog mjeseca izlazi dvostruki live album sa svijetske tuneje Broadway the Hard Way. Album prvo izlazi sa 9 pjesama na vinyl izdanju od izdavačke kuće "Barking Pumpkin ", a poslije toga izlazi sa 17 pjesama na CD-u, od izdavačke kuće "Rykodisc". Sadrži veliki broj jazz skladbi, neke od njih su "Stolen Moments" od Oliver Nelsona, "Murder by Numbers" od sastava The Police koju izvodi Sting. Tu je još i skladba "Outside Now" sa albuma Joe's Garage. The Best Band You Never Heard in Your Life izlazi 1991., a još je jedan album na kojemu se nalazi materijal sa truneje iz 1988. Na ovome albumu nalazi se skladba "Stairway to Heaven" od legendarnog sastava Led Zeppelin. Sljedeći mjesec iste godine izdaje box set od osam diskova Beat the Boots. Set je izašao na formatu kazeti, LP-u i CD-u. Box od 8 diskova sadrži materijal od petnaest godina, od 30. rujna 1967. do 21. svibnja 1982.

 • As an Am (recorded 1981 – 1982)
 • The Ark (recorded 1969)
 • Freaks & Motherfu*#@%! (recorded 1970)
 • Unmitigated Audacity (recorded 1974)
 • Anyway the Wind Blows (2 discs) (recorded 1979)
 • 'Tis the Season to Be Jelly (recorded 1967)
 • Saarbrucken 1978 (recorded 1978)
 • Piquantique (recorded 1973)
Iduće godine 1992. u mjesecu lipnju slijedi nastavak, pa izdaje isto box set sa osam diskova Beat the Boots II, I ovaj je set izašao na svim formatima u tadašnje vrijeme, kazeti, LP-u i CD-u. Zappa je sa ova dva box seta ustvari vodio kampanju protiv ilegalnog snimanja njegovih koncerata.
 • Disconnected Synapses (recorded 1970)
 • Tengo Na Minchia Tanta (recorded 1970)
 • Electric Aunt Jemima (recorded 1968)
 • At the Circus (recorded 1978)
 • Swiss Cheese/Fire!
(2 discs) (recorded 1971)
 • Our Man in Nirvana (recorded 1968)
 • Conceptual Continuity (recorded 1976)

Slijedi nastavak albuma u živo You Can't Do That on Stage Anymore, Vol. 5. Na prvom disku nalazi se materijal sniman sa njegovim sastavom The Mothers of Invention iz vremena 1965.-1969., dok drugi disk sadrži materijal sa ljetne turneje po Europi iz 1982.g. I zadnji iz serije You Can't Do That on Stage Anymore, Vol. 6, to je posljednji iz kolekcije od 6 dvostrukih uživo albuma u izvedbi Frank Zappe, koji su snimani u vremenu 1970.-1988. Producent materijala na albumu je Zappa, a izlazi od izdavačke kuće "Rykodisc".

U listopadu 1992.g. izlazi uživo album Zappe i grupe Mothers of Invention, Playground Psychotics. Album sadrži materijal iz vremena 1970.-1971. dok je Zappa nastupao sa svojim sastavom "The Mothers" i nekoliko skladbi koje su rađene za njegov film 200 Motels. Na njemu se također nalazi nekoliko skladbi koje je Zappa izveo uživo sa Johnom Lennonom i Yoko Ono.

U ožujku 1993 izlazi uživo album Ahead of Their Time. Album je sniman u Londonu na koncertu "Royal Festival Hall", 28. listopada 1968. Na koncertu je zajedno sa Zappom svirao i BBC-jev orkestar, BBC Symphony Orchestra.

The Yellow Shark izlazi 2. studenog 1993.g. Na albumu se nalazi orkestralna glazba koju Zappa izvodi u suradnji sa frankfurtskim orkestrom Ensemble Modern. Mjesec dana prije nego li Frank Zappa umre i ostavi svijet bez jednog velikog umjetnika. Sa 53 godine života napušta svijet kao jedan od najproduktvnijih i najboljih skladatelja dvadesetoga stoljeća. Zappa je na svoje albume volio napisati: "Nikada ne prestajte raditi dok ono za što mislite da je dobro ne bude bolje, a kada bude bolje potrudite se da postane najbolje." Iako su ga mnogi smatrali isuviše otkačenim, čak luđakom koji je „zabrijao“, zanimljivo da Zappa nije svoju inspiraciju pronalazio u drogama ili alkoholu, odnosno razuzdanom rockerskom životu. On je bio obiteljski čovjek, oženjen dvadeset godina istom osobom te otac četvoro djece, koji bi ustajao rano i veći dio dana provodio u studiju

Prvo i osnovno, ljubav nije kraj svijeta, ljubav je početak svijeta. Mnogi ljudi pišu o ljubavi kao o nekom konačnom postignuću kojem treba težiti... ali ne, dame i gospodo, oni samo zamućuju vaš um jer možete imati ljubav, ali i otići dalje, u sfere koje su čak mnogo interesantnije...

Frank Zappa


Diskografija uredi

Frank Zappa diskografija

Poslije smrti uredi

U svibnju 1993. godine Zappa je bio sve slabiji od kemoterapije i sve brže je gubio borbu, dok mu je rak prodirao u kosti, podlegao je bolesti sedam mjeseci kasnije.

Zappa je svojim djelom zadužio svijet. Njegovom genijalnom radu mora se još priznati i to da je sve radio sa nevjerojatnim smislom za humor. Povijest jednostavno ne može zaobići takvog glazbenika pa mu se mora priznati status vrhunskog majstora za glazbu i velikog skladatelja.

Njegova supruga Gail Zappa poslije njegove smrti vodi tvrtku Zappa Family Trust. Sin Dweezil nastavlja svirati gitaru kao studijski gitarista a slavu je stekao kao MTV voditelj. Moon Unit Zappa bavi se pisanjem i glumom, nastupa u mnogim filmovima i serijama ali više kao sporedna glumica.

Godine 1995. Zappa je posthumno primljen u Hall of Fame u Clevelandu, a 22. srpnja 1994. asteroid "3834" dobio je ime Zappafrank na spomen i čast Franku Zappi.

Eksterni linkovi uredi