Franjo Hocenski Hoc

Franjo Hocenski
Nema slobodne slike
Rođen/a 18. novembar 1945. (1945-11-18)
Osijek (Demokratska Federativna Jugoslavija)
Umro/la 11. januar 2005. (dob: 59)
Osijek (Republika Hrvatska)
Ostala imena nadimak Hoc
Državljanstvo hrvatsko
Obrazovanje Industrijsko-pedagoška škola, Rijeka
Zanimanje profesor matematike i fizike
Poznat/a po pedagoškom radu i političkom angažmanu

Franjo Hocenski (zvani Hoc s dugosilaznim naglaskom; Osijek, 18. XI. 1945. - Osijek, 11. I. 2005), hrvatski političar i srednjoškolski profesor matematike i fizike. Radio je 36 godina u nekadašnjem EMŠC-u i u Trgovačkoj školi (danas Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas") u Osijeku.

ŽivotopisUredi

Godine 1968. u Rijeci je završio Industrijsko-pedagošku školu i stekao zvanje profesora matematike i fizike. U rujnu 1968. godine zaposlio se u Metalskom školskom centru u Osijeku (od 26. XI. 1968. EMŠC Osijek), a na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku radio je kao asistent iz kolegija Matematika u vremenu od 1978. do 1983. godine. Potom je prešao u Trgovačku školu u Osijeku, gdje je bio profesor, voditelj, pomoćnik ravnatelja i pedagog.

Politički angažmanUredi

Bio je jedan od utemeljitelja Slavonsko-baranjske hrvatske stranke (SBHS) i vijećnik Skupštine Osječko-baranjske županije u sazivu 1993. godine te prvi predsjednik Vijeća osječke Gradske četvrti Gornji grad.

Godine 2001. napustio je SBHS i neuspješno se okušao na lokalnim izborima kao nezavisni kandidat za gradonačelnika Osijeka. Kasnije je osnovao Udrugu građana Nezavisni Slavonije i Baranje, koja okuplja brojne srednjoškolske profesore.

Biće upamćen po inicijativi da se sjedište Đakovačko-srijemske biskupije iz Đakova preseli u Osijek ili da se bar u Osijeku utemelji ured pomoćnog biskupa.

IzvoriUredi