Franche-Comté

(Preusmjereno sa stranice Franš-Konte)
Franche-Comté
Položaj regije Franche-Comté u Francuskoj
Departmani Doubs
Haute-Saône
Jura
Territoire de Belfort
Prefektura Besançon
Ukupno stanovnika 1 117 059 stanovnika
(1999)
Gustoća 71 stanovnika/km²
Površina 16.202 km²
Broj okruga 8
Broj kantona 116
Broj općina 1.786
Predsjednik regionalnog vijeća Marie-Marguerite Dufay (2008-)

Franche-Comté je jedna od najmanjih regija u Francuskoj, čini samo 3% ukupnog državnog teritorija. Regija se sastoji od četiri departmana, od kojih je Territoire de Belfort najmanji i u Francuskoj (600 km²).

Povijest

uredi

Franche-Comté se kao ime službeno pojavljuje 1366. godine. Ovaj teritorij je bio pod Vojvodstvom Burgundije od 888. godine, a od 1034. godine je dio Svetog Rimskog Carstva. Pokrajina je postala dio Francuske 1477. godine. Od 1556. regija je potpala pod španjolsku vlast, a Francuzi su ponovno zauzeli ovaj teritorij 1668. godine. Ugovorom u Aix-la-Chapelleu, regija je mirnim putem ponovno vraćena Španjolskoj, da bi ponovno, nakon okupacije Francuza 1647. godine, bila vraćena Francuskoj 1678. godine, Ugovorom u Nijmegenu.

Administracija

uredi

Od lokalnih izbora 2004. godine, u regiji je na vlasti Lijeva koalicija stranaka.

Zemljopis

uredi

Pokrajina na istoku dijeli granicu sa Švicarskom. Unutar države graniči s francuskim pokrajinama: Elzas, Champagne-Ardenne, Burgundija, Rona-Alpe.

Gospodarstvo

uredi

Glavna djelatnost regije je poljoprivreda.

Stanovništvo

uredi

U proteklom stoljeću, drastično se smanjio broj stanovnika u ovoj regiji. Budući da je regija većinom poljoprivredno orijentirana, veliki broj mladog stanovništva se odselio u urbaniziranije sredine. Regija se sastoji od velikog broja sela, od kojih rijetko koje ima više od 500 stanovnika. U pokrajini postoje dvije urbaniziranije sredine, to su grad Besançon i sjeveroistočni dio regije (Belfort, Montbéliard, Héricourt, Delle).

Kultura

uredi

Jezik

uredi

Uz francuski, manji dio stanovništva govori i regionalni jezik Franc-Comtois.

Poznate osobe

uredi

Vanjske veze

uredi