François Leigonyer

François Leigonyer, poznat i kao Leigonye de Pruns (4. decembar 1740 - 30. mart 1807) bio je francuski vojskovođa, poznat po zapovijedanju republikanskim trupama na početku Rata u Vandeji.

François Leigonyer
Karijera
Čin General lajtnant
Važnije bitke Rat u Vandeji
Rod vojske konjica

Karijeru je započeo kao adolescent priključivši se Beuvillierskoj konjičkoj pukovniji kraljevske vojske. Postepeno je napredovao te ga je Revolucija zatekla sa činom kapetana. Nakon Revolucije je nastavio napredovati te je 8. oktobra, nakon proglašenja Republike, dobio čin generala. Godine 1793. je prvo poslan u Istočnopirinejsku armiju, a potom, nedugo nakon izbijanja ustanka u Vandeji, poslan u Armiju obala Bresta koja ga je imala zadatak ugušiti. Iako je na samom početku imao određenih uspjeha i nadmoć u oruzju i opremi, Leigonyer se brzo suočio sa time da pobunjenici raspolažu s daleko više ljudi, a što je došlo do izražaja već 19. aprila u bitci kod Vezinsa. Njegov pokušaj da zaustavi pobunjeničku ofenzivu na Saumur je 7. juna doživio neuspjeh u bitci kod Douéa. Leigonyer je sljedeći dan smijenjen i poslan u Zapadnopirinejsku armiju.

9. septembra je za vrijeme Terora po nalogu Odbora javnog spasa uhapšen pod optužbom za izdaju. Uspio je preživjeti te je početkom 1795. godine pušten i formalno vraćen u službu, iako je sve do penzioniranja uglavnom vršio administrativne dužnosti u pozadini.

Literatura uredi