Fra Angelico

(Preusmjereno sa stranice Fra Anđeliko)

Fra Anđeliko (Fra Angelico ili Guido di Pietro da Mugello; rođen 1387. u okolini Fijezole, umro 1455. u Rimu) je italijanski slikar renesanse. Sem slika stvara i freske i minijature.

Fra Angelico
rana italijanska renesansa
Posthumni portret koji je naslikao Luca Signorelli, detalj freske Djela Antikrista fresco (cca.1501) in u Katwedrali u Orvietu.
Biografske informacije
RođenjeGuido di Pietro
cca. 1395
Toskana
Smrt18.2. 1455.
Rim
Nacionalnostitalijansko
Opus
Poljeslikanje, freska
Fra Angelico
Beatificiran/a 3. oktobar 1982 od strane Papa Ivan Pavao II
Zaštitništvo katolički umjetnici
Bogorodica sa detetom (fragment)

Slikarstvo uči u Firenci gde se u 15. veku razvila snažna slikarska škola čije je temelje postavio Đoto di Bondone. Sa oko 20 godina stupa u dominikanski manastir u rodnoj Fijezoli i dobija ime Giovanni da Fiesole. Jedan od prvih istoričara italijanske umetnosti Đorđo Vizari smatra da se Anđeliko školovao za minijaturistu.

Godine 1438. Fra Anđeliko počinje da radi u manastiru Svetog Marka u Firenci. U toku sledećih 12 godina freskama oslikava 40 manastirskih ćelija. Ove freske su predstavljale rođenje, smrt i vasrsnuće Isusa Hrista.

Godine 1445, na molbu pape Fra Anđeliko dolazi u Rim i dve godine kasnije počinje sa radom na kapeli Nikolaja V u Vatikanu i na katedri u Orvietu. Godine 1450. napušta Rim i vraća se u Fejzolu. Ipak posle 4 godine opet odlazi u Rim na molbu pape i tamo umire.

Papa Jovan Pavle II ga je benifikovao i proglasio za zaštitnika umetnika, posebno slikara.

Galerija odabranih djela

Literatura

  • Galerija evropskih majstora - Lazar Trifunović; Beograd 1965.

Vanjske veze