Frýdek-Místek

Fridek-Mistek (češ. Frýdek-Místek, polj. Frydek-Mistek, nem. Friedeck-Mistek) je grad u Češkoj Republici i veliki grad češkog dela Šleske. Fridek-Mistek je četvrti po veličini grad upravne jedinice Moravsko-Šleski kraj, gde čini zaseban okrug Fridek-Mistek.

Fridek-Mistek
Fridek-Mistek
Zastava Grb
Grb grada Fridek-Mistek
Položaj Fridek-Mistek na karti Češke
Koordinate: 49°41′N 18°21′E / 49.683°N 18.350°E / 49.683; 18.350
Država  Češka
Pokrajina Moravsko-Šleski kraj
Povijesna pokrajina Moravska, Šleska
Gradonačelnik Michal Pobucký
Površina 51,59 km2
Nadmorska visina 291
Stanovništvo 56 945 (prema popisu iz 2015.)
Poštanski broj 738 01

Grad Fridek-Mistek je poznat kao grad koji se prostire kroz dve istorijske pokrajine Češke Republike - kroz Moravsku i Šlesku. Sam naziv grada upućuje da se on nekada sastojao iz dva manja grada, Frideka i Misteka, koji su se nalazi na dve strane reke, koja deli ove dve istorijske pokrajine.

Prirodni uslovi uredi

Fridek-Mistek se nalazi u krajnje istočnom delu Češke republike. Grad je udaljen od glavnog grada Praga 370 km istočno. Od Ostrave, prvog većeg grada, grad je udaljen 23 km.

Reljef: Fridek-Mistek se prostire kroz dve istorijske pokrajine Češke Republike - kroz Moravsku i Šlesku. Sam naziv grada upućuje da se on nekada sastojao iz dva manja grada, Frideka i Misteka, koje deli reka Ostravice. Zapadno smešten Mistek se nalazi u Moravskoj, a istočni smešten Fridek se nalazi u Šleskoj (i to u Tješinskoj Šleskoj). Grad se nalazi na zatalasanom terenu na blizu 300 m nadmorske visine. Istočno od grada izdižu se planine Beskidi.

Klima: Klima oblasti Karvine je umereno kontinentalna.

Vode: Reka Ostravice deli današnji grad Fridek-Mistek na istočni i zapadni deo. Zapadno smešten Mistek se nalazi u Moravskoj, a istočnio smešten Fridek se nalazi u Šleskoj.

Istorija uredi

Područje Fridek-Misteka bilo je naseljeno još u doba praistorije. Oba naselja, i Fridek i Mistek, javljaju se u pisanim spisima u 13. veku. Međutim, oba naselja su dobila gradska prava tek tokom Drugog svetskog rata, da bi 1955. godine bila spojena u jednu gradsku i upravnu celinu.

1919. godine Fridek-Mistek je postao deo novoosnovane Čehoslovačke. U vreme komunizma grad je naglo industrijalizovan, pa je došlo do naglog povećanja stanovništva. Posle osamostaljenja Češke Republike došlo je do opadanja aktivnosti teške industrije.

Stanovništvo uredi

Fridek-Mistek danas ima oko 60.000 stanovnika i poslednjih godina broj stanovnika u gradu polako raste. Pored Čeha u gradu žive i Poljaci, Slovaci i Romi.

Slike gradskih građevina uredi

Spoljašnje veze uredi