Four Tops je američki vokalni kvartet, čiji je repertoar uključivao doo-wop, jazz, soul, R&B, disco, hard rock i evergrine. Osnovan je u Detroitu pod imenom The Four Aims, od strane Levija Stubbsa (rođaka Jackieja Wilsona i brata Joea Stubbsa iz grupe The Falcons), te Abdula "Dukea" Fakira, Renaldoa "Obieja" Bensona i Lawrence Paytona , a zajedno su nastupali preko četiri decenije, od 1953. do 1997.

Four Tops

The Four Tops 1968.
Informacije
Alijas Four Tops, The Four Aims, The Tops
Porijeklo Detroit, Michigan, SAD
Žanrovi Soul, R&B, doo-wop, jazz, rock, hard rock, pop
Godine aktivnosti 1953 –
Diskografske kuće Chess Records
Red Top
Riverside
Columbia
Motown
ABC-Dunhill
Casablanca
Arista
Članovi/ce
Abdul "Duke" Fakir (originalni član)
Lawrence "Roquel" Payton, Jr.
Ronnie McNeir
Harold "Spike" Bonhart
Bivši članovi/ce
Levi Stubbs (originalni član)
Renaldo "Obie" Benson (originalni član)
Lawrence Payton (originalni član)
Theo Peoples

Smatraju se jednim od izvođača koji su stvorili tzv. Motown zvuk 1960-ih, zajedno sa The Miracles, The Marvelettes, Martha and the Vandellas, The Temptations i The Supremes. Među njima su se Four Tops isticali po tome što im je glavni pjevač Stubbs bio bariton u vrijeme kads je kod drugih bendova glavni pjevač bio tenor. Imali su plodnu suradnju sa kompozitorsko-producentskim timom Holland-Dozier-Holland, kome su izveli dva hita na vrhu liste Billboard Hot 100: "I Can't Help Myself (Sugar Pie Honey Bunch)" i "Reach Out I'll Be There". Nakon što su Holland-Dozier-Holland napustili Motown 1967. godine, Four Tops su surađivali s nizom producenata, prije svega sa Frankom Wilsonom. Kada je Motown napustio Detroit 1972. godine i preselio se u Los Angeles,, Tops su ostali i radili za ABC Records, stvarajući hitove do kasnih 1970-ih. Od 1980-ih su Four Tops snimali za Motown, Casablanca Records i Arista Records. Danas, sa izizetkom Indestructible (koji drži Sony Music Entertainment), prava na njihov cijeli katalog iza 1963. drži Universal Music Group .

Promjenu u sastavu je izazvala smrt Lawrencea Paytona 20. juna 1997. Bend je ispočetka nastavio kao trio pod imenom The Tops,[1] prije nego što je Theo Peoples (bivši član The Temptations) postao novi četvrti član. Peoples je konačno postao glavni pjevač nakon što je Stubbsa pogodio moždani udar 2000. godine, a njegovo mjesto preuzeo Ronnie McNeir. 1. jula 2005. je Benson umro od raka pluća a zamijenio ga je Paytonov sin Roquel Payton. Levi Stubbs je umro 17. oktobra 2008. Fakir, McNeir, Payton i Harold "Spike" Bonhart, koji je zamijenio Peoplesa 2011, još uvijek nastupaju kao Four Tops. Fakir je danas jedini preživjeli član iz originalnog sastava.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi