Fort Forno je obalna utvrda u Barbarigi koju je izgradila Austrija 1904. godine radi zaštite glavne luke svoje ratne mornarice. Utvrda se nalazila u sektoru IX Obalne regije Pula (njem. Küstenabschnitt Pola), a klasificirana je kao obalna oklopna utvrda (njem. Werk (Küstenfort) mit Panzer).

Fort Forno
Dio fortifikacijskog sustava Pule
Barbariga
Vrsta obalna utvrda
Koordinate 44°59′56″N 13°43′31″E / 44.99889°N 13.72528°E / 44.99889; 13.72528 (Fort Forno)
Izgrađeno 1904.
Graditelj Carevina Austro-Ugarska
Građevinski
materijali
beton, čelik
U uporabi 1904.-?
Trenutno
stanje
očuvana
Otvoreno za
javnost
ne
Pod nadzorom MORH-a
Bitke/ratovi ?

Osim Forta Forno u ovom se sektoru nalaze još dvije obalne oklopne utvrde, a u obrani im je pomagalo još sedam obalnih baterija. Ovaj sektor činio je sjeverozapadni kraj pulskog fortifikacijskog sustava, štiteći sjeverni ulaz u Fažanski kanal.

Fort Forno građen je u stilu svoga vremena, od betona u obliku prstena ojačanog dvjema baterijama, Benedetto i Caluzzi: ona s lijeve strane s dvama topovimaa kalibra 305 mm i s desne strane s topovima kalibra 280 mm. Tvrđava je tijekom vremena urušena, no vidljivo je da je bila omeđena visokim kamenim zidovima i puškarnicama dok je cijelu utvrdu okruživao suhi i duboki rov, kao prepreka pješaštvu. S uzvisine na kojoj je bila, pruža se pogled na Rovinj, Barbarigu, Fažanu i Pulu. Kasnije, nakon Drugoga svjetskog rata, utvrdu je koristila JNA i u njoj držala stoku i stočnu hranu.

Svi fortifikacijski objekti na ovom području, ukupno njih 14, vidljivi i nevidljivi jer su neki pod zemljom, međusobno su povezani kanalima.

Fort Forno planira se urediti u smještajni objekt unutar budućeg turističkog odmorišta, dok će ostale fortifikacije dobiti uloge poput kluba s izložbom starog oružja, stalne povijesne izložbe, galerijskih prostora itd. U blizini će se nalaziti brojne vile i golf igralište tako da će cijeli prostor moći primiti 1,000 gostiju.

Više informacija uredi