Foreign Correspondent

Foreign Correspondent (sh. Strani dopisnik) je američki crno-bijeli filmski triler snimljen 1940. u režiji Alfreda Hitchcocka.

Foreign Correspondent
George Sanders, Laraine Day i Joel McCrea u sceni u kojoj njihovi likovi progone ubicu
RežijaAlfred Hitchcock
ProducentWalter Wanger
Scenario
PredložakPersonal History; autor:
Vincent Sheean
Uloge
MuzikaAlfred Newman
FotografijaRudolph Maté
MontažaDorothy Spencer
StudioWalter Wanger Productions
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
16. 8. 1940 (1940-08-16)
Trajanje120 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1,484.167 $[1]
Bruto prihod1,598.435 $[1]

Film se trebao temeljiti na Personal History, nagrađivanim memoarima novinara Vincenta Sheeana iz 1935. godine, ali je tokom produkcije scenario izmijenio likove i radnju, koja je smještena neposredno pred početak drugog svjetskog rata. Naslovni protagonist, koga glumi Joel McCrea, je Johnny Jones, iskusni američki novinar crne kronike koga urednici šalju u Evropu kako bi "svježim pristupom" pokušao doznati hoće li kriza prouzročiti rat ili ne; nastojeći doći u kontakt sa uglednim mirovnim aktivistom Stephenom Fisherom (koga glumi Herbert Marshall), postane svjedokom atentata i otmice nizozemskog diplomata (koga glumi Albert Bassermann) i doživi niz pustolovina zajedno sa Fisherovom kćeri Carol (koju glumi Laraine Day).

Film je sniman nekoliko mjeseci nakon izbijanja rata, odnosno u vrijeme kada su SAD još bile neutralne. Usprkos toga, i iako identitet države u čijoj su službi negativci nije eksplicitno navedena, Hitchcock je uspio filmu dati pro-saveznički i anti-njemački ton. Dok je trajala post-produkcija, Hitchcock je u junu 1940. posjetio domovinu, neposredno nakon pada Francuske te postao uvjeren kako slijedi bombardiranje Londona. U Hollywood se vratio 3. jula i uspio nagovoriti producente dosnime novu scenu epiloga u kojoj protagonist njemačko bombardiranje uživo prenosi američkoj publici preko radija. Film je premijeru imao 16. augusta, upravo u trenutku eskalacije bitke za Britaniju i nekoliko tjedana prije početka stvarnog bombradiranja. Aktualna tema mu je osigurala veliku gledanost, ali zbog visokog budžeta nije odmah mogao ostvariti profit.

Kritičari su ga, pak, izuzetno pohvalili, slično kao i nacistički čelnik Josef Goebbels kao "izvrstan primjer uspješne propagande". Bio je nominiran za šest Oscara, ali nijedan nije osvojio. Kasniji kritičari su, pak, posebno hvalili antologijsku scenu rušenja hidroaviona, koju je Hitchcock napravio uz jednostavne, ali prilično uvjerljive specijalne efekte. Hitchcock je poslije tvrdio da mu je upravo Foreign Correspondent jedan od najdražih filmova.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Matthew Bernstein, Walter Wagner: Hollywood Independent, Minnesota Press, 2000 p440

Vanjske veze uredi