Fontana dei Quattro Fiumi

Fontana dei Quattro Fiumi (prevedeno: Fontana četiri rijeke) je ime najveće i centralne fontane od ukupno tri na rimskom Trgu Navona[1] u rionu Parione.

Fontana dei Quattro Fiumi
Fontana četiri rijeke
Pogled na fontanu
Pogled na fontanu
Država  Italija
Grad Rim

Karakteristike i historijaUredi

Fontana je podignuta između 1647. i 1651. po nalogu pape Inocenta X.[2] Dizajn fontane je na početku povjeren Borrominiju, ali je na kraju dat njegovom velikom rivalu Berniniju.[1] Fontana ima četiri skulpture, od kojih svaka predstavlja jednu od rijeka s drugog kontinentaNil, Ganges, Dunav i Rio de la Plata.[2] Alegorijske skulpture rijeka podupire egipatski obelisk koji je orginalno bio postavljen na Maksencijevom cirkusu, nedaleko od Via Appia. [2] Fontana četiri rijeke je jedan od najpoznatijih primjera barokne umjetnosti, u njoj se vidi dinamika baroka.[1] Gradnja fontane financirana je prihodima od nepopularnog poreza na hljeb, meso i sol.[1]

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 "Fountain of the Four Rivers" (engleski). A View on Cities. http://www.aviewoncities.com/rome/fountainofthefourrivers.htm. Pristupljeno 14. 4. 2018. 
  2. 2,0 2,1 2,2 "Piazza Navona" (engleski). Civitatis Tours. http://www.aviewoncities.com/rome/piazzanavona.htm. Pristupljeno 14. 4. 2018. 

Vanjske vezeUredi