Foča-Ustikolina

općina u BiH
Foča-Ustikolina
[[Datoteka:{{{karta}}}|163px]]
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Kanton/županija Bosansko-podrinjski
Sjedište Ustikolina
Načelnik ?
Površina 180 km²
Stanovništvo
 - Ukupno
 - Gustoća

?
?/km²

Općina Foča-Ustikolina je jedna od tri općina Bosansko-podrinjske županije. Područje općine Foča-Ustikolina sastoji se od dijela nekadašnje općine Foča koje je 1995. godine reintegrirano u sastav Federacije BiH. Površina općine iznosi oko 180 km² i prostire se većim dijelom na lijevoj i manjim dijelom na desnoj obali rijeke Drine. Sačinjavaju je tri mjesne zajednice, a administrativno sjedište općine je u Ustikolini. Obzirom da se prostire na obalama i slivovima nekoliko rijeka i riječica u Ustikolini je od davnina bilo izuzetno razvijeno ribarstvo. Oaze zelenila i ljepote u slivovima rijeka omogućavaju idealne uslove za razvoj riječnog turizma na ovim prostorima. Na teritoriji općine nalazi se znatan broj objekata i simbola iz bogatog kulturno-historjskog naslijeđa Bosne i Hercegovine koji čine sastavni dio njene povijesti.

Zemljopis

uredi

Stanovništvo

uredi

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine na prostoru sadašnje općine Foča-Ustikolina živjelo je 5274 stanovnika, a danas je na ovom dijelu nastanjeno njih nešto više od 2600. Ustikoljanske najstarije familje su: TRAVARI, MARIĆI I KUJUNDŽIĆI...

Uprava

uredi

Povijest

uredi

Privreda

uredi

Stanovništvo na prostoru općine najviše se bavi zemljoradnjom, a manji broj, njih oko 150, uposleno je u organima uprave, javnim ustanovama i nekoliko privrednih subjekata.

Nakon reintegracije ovog dijela općine Foča u Federaciju BiH, velikim dijelom je izvršena rekonstrukcija stambenih objekata, javnih ustanova i infrastrukture.

Općina Foča-Ustikolina je privredno nerazvijena općina koja svoju perspektivu, između ostalog, vidi u privrednom i turističkom razvoju.

Slavni ljudi

uredi

Spomenici i znamenitosti

uredi

Obrazovanje

uredi

Kultura

uredi

Sport

uredi

Reference

uredi

Vanjske veze

uredi