Floridski bum nekretnina 1920-ih

Floridski bum nekretnina ili Floridski zemljišni bum (engleski: Florida land boom) je naziv za nagli i stijihski porast cijena nekretnina na području američke države Florida koji se zbio sredinom 1920-ih, i koji je predstavljao jedan od najpoznatijih i najzloglasnijih mjehura u ekonomskoj historiji SAD.

Taj je proces još 1910-ih započeo poduzetnik Carl G. Fisher, koji je močvarno, nerazvijeno područje između Miamija i obale oceana odlučio pretvoriti u elitno odmaralište Miami Beach. Nastojeći za svoj projekt pridobiti što više investitora, Fisher je od početka 1920-ih otpočeo intenzivnu reklamnu kampanju u njujorškim i drugim sjevernim medijima, opisujući južnu Floridu kao "tropski raj". Ti su napori s vremenom urodili plodom, pa su se u Miami Beachu počeli graditi ne samo hoteli, nego i isušivati močvarno područje Evergladesa te graditi željeznička pruga i drugi infrastrukturni objekti. Miami Beach i okolna područja su ubrzo stekli veliki broj stanovnika, i cijene nekretnina na tom području su počele rasti. Do početka 1925. su cijene nekretnina dosegle takvu razinu i takvu brzinu porasta da se u Miami počeo doseljavati veliki broj ljudi motiviranih isključivo brzom zaradom na preprodaji nekretnina. Fenomen je dobio takve razmjere da je sumnje u njegovu održivost počeo izražavati časopis Forbes, a neke od špekulanata, pod sumnjom za masovnu prevaru, počela istraživati američka porezna služba IRS.

Do kraja godine su se protiv špekulanata počele okretati čak i lokalne željezničke kompanije na Floridi, koje su donijele odluku o embargu na prijevoz građevinskog materijala. Mjehur je, međutim, konačno pukao tek kada je 10. januara 1926. u luci Miamija potonuo Prinz Valdemaar, jedrenjak pretvoren u ploveći hotel. Njegovo potapanje je spriječilo dostavu građevinskog materijala morskim putem te su cijene nekretnina konačno počele padati, a s njima naglo prestale špekulacije. Dio historičara drži da je ta havarija mnoge ljude spasila od siromaštva, jer bi posljedice mjehura bile još veće da su se špekulacije nastavile još nekoliko mjeseci, odnosno sve do katastrofalnog uragana koji je poharao Miami u septembru iste godine.

Iako je bum na duži rok značajno pridonio razvoju Floride, kratkoročne posljedice po Floridu su bile teške, te je ta država nekoliko godina ranije iskusila ekonomske nedaće koje će ostatak SAD doživjeti nakon sloma njujorške burze i Velike depresije.