Flinders Petrie

Flinders Pitri, engl. Sir William Matthew Flinders Petrie (3. jun 1853 - 28. jul 1942.), bio je engleski egiptolog i pionir sistematskog metološkog pristupa u arheologiji. Istraživao je najznačajnije lokalitete u Egiptu, poput Amarne i Abidosa. Mnogi ga nazivaju i ocem egipatske praistorije.

Pitri je proučavao grobne priloge na prostoru Donjeg i Gornjeg Egipta i odredio hronološki okvir Predinastičkog Egipta, koje se još naziva Nakadskim dobom. Smatrao je da se egipatska civilizacija prve dinastije pojavila iznenada i da ju je donela „rasa“ stranih osvajača, što su osporila arheološka iskopavanja, koja su dokaza autohtonost ranih civilizacija Gornjeg Egipta.

Pitri je predvodio ekspediciju koja je 1911. prilikom iskopavanja na prostoru Havara, otkrila grobnicu Amenemheta III, gde je podignut veliki kompleks koji se sastojao iz hrama i grobnice u vidu piramide, dimenzija 120-{x}-300 metara. Na osnovu Pitrijevih zabeleški savremeni istraživači su napravili trodimenzionalnu rekonstrukciju tog kompleksa.

Vidi jošUredi

Eksterni linkoviUredi