Flavije Bauton (lat: Flavius Bauto, umro posle 385. godine) je bio rimski vojskovođa franačkog porekla. Najpoznatiji[1] je kao otac carice Elije Eudoksije, supruge istočnorimskog (vizantijskog) cara Arkadija i majke Teodosija II.

Bauton je već oko 380. bio vrhovni zapovednik pešadije (magister peditum) cara Gracijana, vladara zapadne polovine Rimskog carstva. U to vreme car ga je poslao na Balkan sa vojskom koja je trebala da pomogne istočnom caru Teodosiju I u borbi sa Gotima (vidi Gotski rat 377-382). Pošto je Gracijana ubio uzurpator Magnus Maksim 383. godine Teodosije je Bautona poslao u Italiju da zaštiti malog Valentinijana II. Franak je uspeo da zauzme alpske prevoje i spreči prodor Magnusa Maksima na Apeninsko poluostrvo. Nakon toga Bauton se starao o mladom caru sarađujući sa uticajnim milanskim arhiepiskopom Ambrozijem. Vrhunac Bautonove karijere bio je konzulat 385. godine. Nakon toga više mu nema pomena u izvorima, pa se smatra da je umro u periodu između 385. i 388. godine.

Beleške uredi

  1. O'Flynn, J.M, Generalissimos of the Western Roman Empire, Edmonton 1983, str. 6-7.

Izvori uredi

  • O'Flynn, J.M, Generalissimos of the Western Roman Empire, Edmonton 1983, str. 6-7.
  • The Prosopography of the Later Roman Empire I: A.D. 260 - 395, Eds. A.H.M. Jones, J.R. Martindale, J. Morris, Cambridge 1971, str. 159 - 160.