Flüchtlinge (sh. Izbjeglice) je njemački crno-bijeli pustolovni film snimljen 1933. u režiji Gustava Ucickog, poznat kao jedan od prvih koji je propagirao nacističku ideologije.

Flüchtlinge
RežijaGustav Ucicky
ProducentGünther Stapenhorst
ScenarioGerhard Menzel
Uloge
MuzikaHerbert Windt
FotografijaFritz Arno Wagner
MontažaEduard von Borsody
StudioUFA
Datum(i) premijere
8. 12. 1933 (1933-12-08) (Njemačka)
Trajanje81 min.
ZemljaTreći Reich Njemačka
Jeziknjemački
kineski
engleski
ruski

Radnja se događa godine 1928. u Mandžuriji, nedaleko od sovjetske granice i prikazuje kako grupa povolških Nijemaca izbjeglih pred komunističkim terorom pokušava pronaći prijevoz do Njemačke, ali ih u tome spriječava ratni kaos. Protagonist, koga tumači Hans Albers, je bivši njemački carski oficir koji je, zgađen poratnom Njemačkom, postao vojni instruktor kineskih nacionalista, te koji nastoji svojim sunarodnjacima pomoći da sa vlakom otputuju na sigurno.

Snimljen nekoliko mjeseci nakon dolaska nacista na vlast, Flüchtlinge je izazvao njihovo oduševljenje, te je postao prvi film službeno ovjenčan Državnom nagradom Trećeg rajha. Današnji kritičari to tumače scenarijem koji veliča Führerprinzip, izvrgava ruglu Ligu naroda i institucije demokratske Njemačke, te komuniste i Ruse prikazuje kao negativce; radnja filma se često tumači kao alegorija na dolazak Hitlera koji je trebao izbaviti Njemačku.

Usprkos toga što je bio prvenstveno namijenjen njemačkoj publici, Flüchtlinge je 1934. dobio i posebnu verziju na francuskom pod naslovom Au bout du monde gdje su protagonisti bili Francuzi, a glavnu ulogu tumačio Pierre Blanchard.

Eksplicitno antisovjetski karakter je nakon pakta Molotov-Ribbentrop 1939. godine doveo do povlačenja Flüchtlinge u bunker, da bi se ponovno počeo distribuirati nakon početka operacije Barbarose. Flüchtlinge je konačno zabranjen po završetku rata 1945. od strane savezničkih vlasti.

Izvori uredi


Vanjske veze uredi