Five Graves to Cairo

Five Graves to Cairo

filmski poster
Režija Billy Wilder
Producent B. G. DeSylva
Scenario Charles Brackett
Billy Wilder
Predložak Hotel Imperial; autor:
Lajos Bíró
Uloge Franchot Tone
Anne Baxter
Akim Tamiroff
Erich von Stroheim
Muzika Miklós Rózsa
Fotografija John F. Seitz
Montaža Doane Harrison
Distribucija Paramount Pictures
Datum(i) premijere
4. maj 1943 (1943-05-04)
Trajanje 96 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 855.000 $ (proc.)

Five Graves to Cairo (sh. Pet grobova do Kaira) je američki ratni film snimljen 1943. u režiji Billyja Wildera poznat, između ostalog, i kao prvi u kome se kao lik pojavljuje znameniti njemački vojskovođa Erwin Rommel.

Radnja filma se temelji na kazališnoj predstavi Hotel Imperial mađarskog pisca Lajosa Biroa, ali je, za razliku od predloška, smještena u drugi svjetski rat u Sjevernoj Africi. Protagonist, koga tumači Franchot Tone je britanski vojnik koji sticajem okolnosti završi iza osovinskih linija i preuzme identitet konobara u pustinjskom hotelu čiji će gost postati Rommel (koga tumači Erich von Stroheim).

Film je bio sniman u jeku rata, odnosno u vrijeme dok kampanja u Sjevernoj Africi nije bila potpuno završena. Autorima je pri scenama pustinjske bitke pomogla Vojska SAD "posudivši" im vlastite pustinjske poligone odnosno lake trenažne tenkove M2 koji su "glumili" britanske i njaemačke modele. Film je dobio dobre kritike i značajno pomogao Wilderu da nastavi uspješnu karijeru u Hollywoodu.

UlogeUredi

Vanjske vezeUredi