Fitoplankton

Fitoplankton čine jednostanični i kolonijalni mikroorganizmi iz carstva Protista. Prema veličini se dijele na piko(fito)plankton (stanice 0.2 do 2 µm), nano(fito)plankton (stanice 2 do 20 µm) i mikro(fito)plankton (stanice veće od 20 µm). Najbrojniji predstavnici krupnijeg fitoplanktona su alge kremenjašice, a sitnijeg zelene alge, zlatne alge, svjetleći bičaši i cijanobakterije.

Fitoplankton

Uz pomoć fotosinteze od ugljičnog dioksida i hranjivih tvari gradi svoju tjelesnu supstancu (biomasu). Na taj način je fitoplankton osnovica prehrambene piramide u moru i u kopnenim stajaćim vodama i velikim rijekama.

Fitoplanktonom se hrani zooplankton i mnoge životinje koje žive na dnu slatkih voda i u moru. Planktoni su oko sebe razvili neobične mrežaste strukture[1] kako bi mogli filtrirati najsitnije prehrambene čestice. Najdirektniji hranidbeni lanac predstavlja fitoplankton → krilkit.

Procjenjuje se, da fitoplanskton stvara 70 – 80% kisika u atmosferi.[2]

IzvoriUredi

  1. Antarctic krill Euphausia superba filter of thoracopods Arhivirano 2002-05-01 na Wayback Machine-u ((en))
  2. The Most Important Organism? Arhivirano 2010-03-28 na Wayback Machine-u, preuzeto 19. kolovoza 2009., autor Jack Hall ((en))