Disambig.svg Za ostala značenja, v. Rambo.
First Blood

Kino-poster koji je izradio Drew Struzan
Režija Ted Kotcheff
Producent Buzz Feitshans
Mario Kassar
Andrew G. Vajna
Scenario Michael Kozoll
William Sackheim
Sylvester Stallone
Predložak roman čiji je autor
David Morrell
Uloge Sylvester Stallone
Richard Crenna
Brian Dennehy
Muzika Jerry Goldsmith
Fotografija Andrew Laszlo
Montaža Joan E. Chapman
Studio Anabasis Investments N.V.
Distribucija Orion Pictures
Datum(i) premijere
22. oktobar 1982 (1982-10-22)
Trajanje 97 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 14 mil. $
Bruto prihod 125,212.904 $

Rambo (eng. First Blood), američki akcijski/triler film iz 1982. godine u režiji Teda Kotcheffa i sa Sylvestrom Staloneom u glavnoj ulozi naslovnog junaka Johna Ramba, traumatiziranog vijetnamskog veterana.

Film je temeljen na romanu First Blood Davida Morrella, a u SAD-u premijerno je prikazan 22. listopada 1982. godine pod naslovom First Blood ostvarivši osrednji rezultat na kino blagajnama. Na međunarodnom tržištu, film je poznat i kao Rambo: First Blood ili samo kao Rambo.

Prvi film iz serijala sadrži mnogo manje akcije i nasilja, ne samo u odnosu na kasnije nastavke, nego i u odnosu na literarni predložak.

SadržajUredi

Traumatizirani vijetnamski veteran i bivši pripadnik zelenih beretki John J. Rambo (Sylvester Stallone) stiže u gradić Hope posjetiti prijatelja, no lokalni šerif Teasle (Brian Dennehy) želi ga odmah protjerati.[1] Zlostavljanje u policijskoj postaji potakne mu sjećanja na mučenja u ratnom zarobljeništvu pa se, pobjegavši, odlučuje na osvetu. Šerif sazove potjeru, no Rambo u divljini sam postane progonitelj, zbog čega lokalne vlasti pozovu u pomoć njegova bivšeg zapovjednika pukovnika Trautmana (Richard Crenna).[2]

UlogeUredi

ZanimljivostiUredi

BilješkeUredi

Eksterni linkoviUredi