Nobi (film)

(Preusmjereno sa stranice Fires on the Plain (film))

Vatre u ravnici (野火 Nobi?) je japanski crno-bijeli ratni film snimljen 1959. u režiji Kona Ichikawe. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Shoheija Ooke. Radnja se događa na Filipinima u posljednjih nekoliko mjeseci Drugog svjetskog rata, nakon što su poslije poraza japanske monrnaice i američkog iskrcavanja tamošnje janapnske trupe ostale odsječene i prisiljene na kaotično i besciljno povlačenje. Protagonist, koga tumači Eiji Funakoshi je vojnik obolio od tuberkuloze koji pokušava očuvati određenu dozu ljudskosti i civiliziranosti, za razliku od svojih glađu i očajem izluđenih suboraca koji se odaju međusobnom ubijanju i kanibalizmu.

野火
RežijaKon Ichikawa
ProducentMasaichi Nagata
ScenarioNatto Wada
PredložakNobi; autor:
Shōhei Ōoka
NaracijaEiji Funakoshi
UlogeEiji Funakoshi
Osamu Takizawa
Mickey Curtis
MuzikaYasushi Akutagawa
FotografijaSetsuo Kobayashi
MontažaTatsuji Nakashizu
DistribucijaDaiei Film
Datum(i) premijere
3. 11. 1959 (1959-11-03)
Trajanje104 min.
Zemlja Japan
Jezikjapanski

Ichikawa se sličnom tematikom već ranije bavio u filmu Burmanska harfa, koji je zbog svog antiratnog i pacifističkog stava stekao veliki ugled. U slučaju Vatri u ravnici je, međutim, uzeo bitno drukčiji pristup, odnosno inzistiranje na naturalizmu i prikazivanju detalja koji bi rat trebali učiniti što odvratnijim. Zbog toga je prilikom snimanja od članova ekipe zahtijevao da se prestanu brijati, rezati nokte, ali i održavaju dijetu kako bi što bolje dočarali pothranjenost. Funakoshi je, međutim, u tome pretjerao, te je zbog iscrpljenosti kolabirao na setu, a zbog čega je snimanje bilo prekinuto na nekoliko tjedana.

Nakon premijere su Vatre u ravnici duboko podijelile i japansku, ali i međuanarodnu kritiku, s obzirom da je njegov sadržaj jednostavno bio previše neugodan. Ichikawa je također postao predmetom zamjerki da je, u inzistiranju da film učini što mračnijim, čak i promijenio njegovu završnicu. Sa druge strane, nakon što je prikazan na filmskom festivalu u Locarnu, osvojio je Zlatni leopard.

Godine 2014. je u Japanu snimljen istoimeni remake.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Eiji Funakoshi Tamura
Osamu Takizawa Yasuda
Mickey Curtis Nagamatsu
Mantaro Ushio narednik
Kyu Sazanaka bolničar
Yoshihiro Hamaguchi oficir
Asao Sano vojnik
Masaya Tsukida vojnik
Hikaru Hoshi vojnik

Napomene uredi

Literatura uredi

Vanjske veze uredi