Finding Neverland

Finding Neverland je američka biografska drama iz 2004. godine. To je priča o prijateljstvu J.M. Barrieja i obitelji koja ga je inspirirala da stvori Petra Pana. Ovu Oscarom nagrađivanu dramu režirao je Marc Forster.

Finding Neverland
Žanrbiografski film
RežijaMarc Forster
ProducentRichard N. Gladstein
Nellie Bellflower
ScenarioDavid Magee
UlogeJohnny Depp
Kate Winslet
Julie Christie
Dustin Hoffman
MuzikaJan A. P. Kaczmarek
FotografijaRoberto Schaefer
MontažaMatt Chesse
DistribucijaMiramax Films
Datum(i) premijere2004.
Trajanje101 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet$25,000,000
Web stranicahttp://www.miramax.com/findingneverland/
Finding Neverland na Internet Movie Database

U Srbiji je prikazan pod naslovom U potrazi za Nedođijom, a u Hrvatskoj pod naslovom San za životom J. M. Barrieja.

Radnja uredi

Redatelj Marc Forster (Monster's Ball) i uspješna glumačka ekipa umjetnički gledaju na stvaranje "Petra Pana", klasične dječje literature koja se direkto obraća djetetu u svima nama. San za životom J.M. Barrieja putuje i kroz maštu i kroz svakodnevnu stvarnost, otklanjajući teškoće života odraslih očaravajućom draži i djetinjom nevinošću dječaka koji nikada ne odrasta. Sve počne kada uspješan škotski pisac J.M. Barrie (Depp) gleda premijeru svojeg posljednjeg kazališnog komada koji izaziva osrednju reakciju publike. Kao literarni genije svog vremena kojem su dosadile uvijek iste teme, Barrieju je očito potrebna ozbiljna inspiracija. Neočekivano je pronalazi jednog dana za vrijeme dnevne šetnje sa svojim Bernardom Porthosom u londonskom Kensingtonškom parku. Tamo Barrie susreće obitelj Llewelyn Daviesa: četiri dječaka bez oca i njihovu majku odnedavna udovicu (Winslet).

Unatoč neslaganju njihove čelične bake Emme du Maurier (Christie) i ogorčenosti njegove vlastite supruge (Mitchell), Barrie se sprijateljuje s obitelji, uključujući dječake u trikove, prerušavanje, igre i prave nevolje te stvarajući tako svijetove dvoraca i kraljeva, kauboja i Indijanaca, pirata i odmetnika. Brežuljke pretvara u brodove galione, štapove u moćne mačeve, leteće zmajeve u dobre vile i dječake obitelji Davis u «Izgubljene dječake iz Nigdjezemske». Iz oduševljenja i avanturizma djetinjstva dolazi Barrijevo novo hrabro remekdjelo «Petar Pan». U početku je njegova kazališna kompanija skeptična. Dok se njegov odani producent Charles Frohman (Hoffman) boji kako bi mogao propasti zbog ove dječje fantazije, Barrie započne s probama. No odmah šokira glumce dosad neviđenim zahtjevima da lete preko pozornice, razgovaraju s dobrim vilama i odjenu kostime pasa i krokodila. I baš kad je Barrie spreman predstaviti svijetu «Petra Pana», tragičan potez sudbine natjerat će pisca i one koje najviše voli da shvate što znači stvarno vjerovati.

Glavni glumci uredi

Nagrade i nominacije uredi

Nominacije:

Eksterni linkovi uredi