Filozofski fakultet Družbe Isusove

Filozofski fakultet Družbe Isusove u Zagrebu nastavlja isusovačku tradiciju u poučavanju filozofije koja je započela 6. studenog 1662. godine uspostavom Filozofskog studija na Zagrebačkom Kolegiju koji je kasnije postao kolijevkom zagrebačkog Sveučilišta.

Taj je rad prestao ukinućem isusovačkog reda 1773. godine. Novija povijest isusovačke filozofske tradicije počinje osnivanjem Filozofskog instituta 1937. godine s trogodišnjim studijem filozofije, koji je onda na crkvenim filozofskim fakultetima vodio do stupnja licencijata iz filozofije. Djelatnost tog Instituta nije se prekidala sve do danas.

Dana 31. srpnja 1989. Kongregacija za katolički odgoj (Kongregacija za sjemeništa i učilišta) pri Svetoj stolici svojim Dekretom Filozofski studij podigla na razinu Filozofskog fakulteta, dala mu je pravo podjeljivanja akademskih stupnjeva: bakalaureata (diplome), licencijata (magisterija) i doktorata iz filozofije.

Ministarstvo znanosti je rješenjem od 7. listopada 1992. godine FFDI upisalo u Registar znanstvenoistraživačkih organizacija i jedinica kao znanstvenoistraživačku organizaciju u znanstvenom području filozofija.

Nastavni program uredi

Prediplomski studij obuhvaća smjerove: Filozofija i religijske znanosti, Filozofija, te Filozofija i latinski jezik. Diplomski studij vodi dva smjera, filozofija, te religijske znanosti. FFDI izvodi također i poslijediplomski doktorski studij.

Vidi još uredi

Vanjske poveznice uredi