Filozofija informacije

Filozofija informacije (FI) je nova oblast istraživanja, koja se bavi konceptualnim pitanjima, kao posljedice presijecanja računarstva, informacionih tehnologija i filozofije. Preciznije, filozofija informacija se bavi:

  1. kritičkim ispitivanjima konceptualne prirode i bazičnim principima informacija, uključujući njihovu dinamiku, korišćenje i nauke u vezi
  2. elaboracijom i aplikacijom informaciono-teorijskih i komputacionih metodologija na filozofske probleme

(definicija iz Lučano Floridijevog filozofskog članka "What is the Philosophy of Information?" Arhivirano 2012-10-09 na Wayback Machine-u, Metaphilosophy, 2002, (33), 1/2.)

Filozofija informacija se javlja kao nezavisna oblast filozofskog istraživanja 1990ih. Njene osnove je postavio italijanski filozof Lučano Floridi, koji je prvi, u filozofsko-tehničkom smislu, iskoristio izraz „filozofija informacija“ i takođe definisao sjedinjujući konceptulani okvir za cijelu oblast.

Filozofija informacija se bazira takođe na naučno-tehničkom djelu Norberta Vinera, Alana Tjuringa, Vilijama Ešbija, Kloda Šenona, Warren Weaver, i mnogih drugih naučnika koji su radili na komputacionoj i informacionoj teoriji ranih 1950ih, a kasnije i na naučnom radu Freda Dretskea, Jon Barwise, Brian Cantwell Smith, između ostalih.