Filmski studio Titograd


Filmski studio, Titograd, je preduzeće za proizvodnju filmova koje je osnovano 1966. posle gašenja Lovćen filma, a od njihove tehnike koju je otkupila novoosnovana Televizija Titograd a u čijoj organizaciji je nastao Filmski studio Titograd. Administrativni aparat Filmskog studija Titograd sveden je na minimum, ali se uslovi za proizvodnju nisu mnogo poboljšali i nisu mogli samostalno finansirati realizaciju nijednog igranog filma. Filmski studio Titograd je proizveo je ukupno 42 kratkometražna, dokumentarna filma i oko 9 igranih dugometražnih filmova . Ovo preduzeće je svoje dugometražne igrane filmove radilo samo u domaćoj koparticipaciji ili u stranoj koprodukciji.

Filmski studio Titograd
Vrsta Preduzeće za proizvodnju filmova
Godina osnivanja 1966.
Titograd
Sedište Titograd (Podgorica)

Nedostatak samostalne produkcije je usporavalo snimanje igranih filmova i onemogućavao snažniju političku propagandu preko filma a crnogorska vlast je nastojala stvoriti uslove koji će unaprediti kinematografiju i osigurati sredstva za snimanje igranih filmova podobnih za ideološke ciljeve.

Zato je uspostavljen i potpisan Društveni dogovor o unapređivanju kinematografije u CG između Izvršnog veća Crne Gore, Republičke konferencije Socijalističkog saveza radnog naroda (RK SSRN), Veća sindikata CG, Privredne komore, Samoupravne interesne zajednice (SIZ) za kulturu CG, Zajednice obrazovanja za teritoriju CG, RTV Titograd, udruženja filmskih radnika, republičkog centra za kulturno-umetničku delatnost, preduzeća za proizvodnju ( Filmski studio Titograd) i distribuciju filmova (Zeta film Budva) i sekcije za prikazivanje filmova u CG.

Cilj je bio da se zajedničkim snagama svih potpisnika osiguraju povoljni društveni uslovi za podsticaj i brzi razvoj kinematografije u CG, da se stvore uslovi za povremenu proizvodnju filmova od izuzetnog društvenog značaja, da se filmskom dokumentacijom prati društveno-ekonomski i politički razvoj CG i osiguraju uslovi za razvoj tehničke baze. Zatim, da se uvoze filmovi koji odgovaraju temama socijalističkog upravljanja, poboljšanje uslova u bioskopima, osnivanje filmskog arhiva CG, unapređivanje fimske kritike, publicistike, ameterizma te da se crnogorska kinmatografija poveže sa privredom i kinematografijom drugih republika.

Dogovereno je i integrisanje preduzeća za proizvodnju filmova Filmski studio Titograd i radne organizacije za promet i distribuciju filma Zeta film u jedinstvenu radnu organizaciju Zeta film Budva. Spajanje je obavljeno 1.oktobra 1979 godine.

Produkcija filmova uredi

Filmografija
God. Naziv Uloga
1960-e
1967. Palma među palmama
1968. Lelejska gora
1969. Sramno leto
1969. Nizvodno od sunca
1970-e
1973. Uprkos svemu-Živjeti za inat
1973. Svadba (film)
1974. Derviš i smrt (film)
1975. Okovani šoferi
1976. Vrhovi Zelengore
1977. Beštije (film)
1979. Čovjek koga treba ubiti

Spoljašnje veze uredi