Filmski projektor

Filmski projektor ili kinoprojektor opto-mehanički je uređaj za prikazivanje filma[α 1] (pokretnih slika) na platno. Većina optičkih i mehaničkih elemenata, osim rasvetnih i zvučnih uređaja, prisutna je u filmskim kamerama. Moderni filmski projektori su posebno izrađeni video projektori.

Filmski projektor firme Sharp

3D Projektor uredi

3D filmovi su filmovi napravljeni da daju iluziju trodimenzionalne čvrstoće, obično uz pomoć posebnih naočara koje gledaoci nose. U nekom su obliku postojali od 1915. godine, ali su u velikoj meri potisnuti u filmskoj industriji zbog skupog hardvera i procesa potrebnih za proizvodnju i prikazivanje 3D filma te nedostatka standardiziranog formata za sve segmente zabavna industrija.

Napomene uredi

  1. Filmska umetnost je posebna vrsta umetnosti koja se služi sopstvenim jezikom, gramatikom i stilistikom, čija se suština ogleda u estetski organizovanim ritmički usklađenim redosledima različitih fotografisanih prizora u kretanju, koji pri projekciji stvaraju iluziju realnosti. Ona je sintetička umetnost koja pored sopstvenih izražajnih sredstava koristi i sredstva drugih umetnosti: književnosti, pozorišta, slikarstva i muzike. Elementi tih umetnosti transformišu se u filmu, gube samostalnost i kvalitativno se menjaju, stvarajući iluziju doživljaja na gledaoca. Izražajna sredstva filma leže u izboru planova i njihovog povezivanja, montaže.