Filmski festival Sundance


Filmski festival Sandens (engl. Sundance Film Festival) američki je filmski festival koji se održava svake godine krajem januara u gradovima Park Siti, Solt Lejk Siti, Ogden i odmaralištu Sandens koje se nalazi u blizini grada Provo. Organizuje ga neprofitna organizacija Institut Sandens i svake godine ga poseti preko 40.000 ljudi.[1]

Filmski festival Sandens

Informacije o festivalu
Lokacija Park Siti (Juta, SAD)
Osnovan 1978.
Osnivač(i) Robert Redford
Vreme održavanja druga polovina januara
Trajanje 10 dana
Tip filmski festival
Vebsajt www.sundance.org

Festival je dobio naziv po liku iz filma Buč Kasidi i Sandens Kid sa Robertom Redfordom, koji je jedan od osnivača i trenutni predsednik Sandensa. Na festivalu svake godine bude prikazano oko 200 dugometražnih i kratkih filmova, koji se takmiče za nagrade u raznim kategorijama.

Sandens je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma i pruža priliku perspektivnim filmskim stvaraocima koji se bave dokumentarnim, inostranim i nezavisnim filmom da promovišu svoje projekte i privuku pažnju šire javnosti. Neki od najcenjenijih savremenih reditelja, među kojima su Kventin Tarantino, Pol Tomas Anderson i Daren Aronofski, doživeli su svoj veliki proboj na filmsku scenu upravo na Sandensu.

Izvori uredi

  1. „The Economic Impacts of the 2013 Sundance Film Festival”. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-05. Pristupljeno 2016-01-14. 

Spoljašnje veze uredi