Filip od Belgije

Filip od Belgije (15. april 1960) je kralj Belgije od 2013. godine. Do stupanja na presto nosio je titulu princa i vojvode od Brabanta. Filip je najstarije dete Alberta II i kraljice Paole. Njegov otac je abdicirao u njegovu korist 21. jul 2013. i time je Filip postao kralj Belgije.

Filip od Belgije

Filip (2019)
Filip (2019)

Puno ime Filip Leopold Luj Mari
Philippe Léopold Louis Marie
Datum rođenja 15. april 1960.
Mesto rođenja Dvorac Belvedere, Laken (Belgija)
Titula Kralj Belgije
Period 21. jul 2013.
Prethodnik Albert II
Poreklo
Dinastija Saks-Koburg-Gota
Otac Albert II
Majka Paola Rufo di Kalabrija
Porodica
Supružnik Kraljica Matilda od Belgije
Deca Elizabeta
Gabrijel
Emanuel
Eleonor

Biografija uredi

U trenutku njegovog rođenja Belgijom je vladao kralj Boduen I, a njegovi roditelji su bili poznati kao princ i princeza od Liježa. Njegovo puno ime na francuskom je Philippe Léopold Louis Marie, a na holandskom Filip Leopold Lodewijk Maria. Studirao je u Belgiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Kaliforniji.

Filip je postao belgijski prestolonaslednik kada je 1993. godine umro Boduen I, koji nije imao dece s kraljicom Fabiolom, odnosno kada je belgijsku krunu nasledio njegov otac. Kao belgijski prestolonaslednik nosio je titulu vojvode od Brabanta.

Dana 4. decembra 1999. godine oženio je belgijsku groficu Matildu. Dve godine kasnije dobili su svoje prvo dete, princezu Elizabetu. Godine 2003. dobili su svog prvog sina, princa Gabrijela, a dve godine kasnije drugog sina, princa Emanuela. Najmlađe dete vojvode i vojvotkinje od Brabanta, princeza Eleonor, rođena je 2008. godine. Zbog promene zakona o nasleđivanju belgijske krune, koju su od osnivanja Kraljevine Belgije do 1991. godine mogli naslediti samo muški patrilinearni potomci kralja Leopolda I, belgijsku krunu danas nasleđuje najstarije dete bez obzira na pol i u naslednom nizu princeza Elizabet se nalazi odmah nakon svog oca.

Kralj Filip je takođe u nizu naslednika saskoburggotskog prestola, koje je upražnjeno od 1918. godine.

Spoljašnje veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Philippe of Belgium
Prethodnik:
Albert II
kralj Belgije
od 2013.
Nasljednik:
'