Philip Zepter
Nema slobodne slike
Rođen/a Milan Janković
23. novembar 1950. (1950-11-23) (dob: 69)
Prebivalište Monte Carlo
Alma mater Univerzitet u Beogradu
Zanimanje preduzetnik
Poznat/a po osnivanju Zepter International
Suprug/a/zi/ge Madlena Zepter

Milan Janković (23. novembar 1950, Veliko Gradište), poznatiji pod imenom Filip Cepter (Philip Zepter). Po završetku gimnazije u Kozarskoj Dubici, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Imao je 29 godina kada je otišao u Beč radi usavršavanja nemačkog jezika, ali je ubrzo doneo odluku da ostane u Austriji. Godine 1986. osnovao je vlastito preduzeće pod imenom Cepter (Zepter - skiptar, žezlo) koja je ubrzo postala sinonim za dobro posuđe. Uspon i širenje delatnosti preduzeća odvijali su se fantastičnom brzinom - od posuđa, medicinskih aparata i aparata za domaćinstvo, kozmetike do luksuznih proizvoda. Cepter je danas prisutan u više od 40 zemalja. Kompanija kojom upravlja Filip Cepter procenjuje se na više stotina miliona dolara.

Nosilac je visokog priznanja Vitez rada, za doprinos industrijskom progresu Italije. Jedno nebesko telo nosi njegovo ime. Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksije II odao mu je lično priznanje i zahvalnost, a papa Jovan Pavle II blagoslovio je proizvode kompanije Cepter. Pored humanitarnih aktivnosti, podrške mladim talentima i razvoju kulture u otadžbini, poznat je i kao veliki prijatelj sporta. Sponzor je najvećih sportskih manifestacija u svetu. Bivši je predsednik Olimpijskog komiteta SCG. Tu funkciju je obavljao u kraćem vremenskom periodu 2005. godine.

Oženjen je Madlenom koja je 1999 god. osnovala prvu privatnu operu Madlenianum u Zemunu i koja je dobrotvor brojnih kulturnih i humanitarnih akcija. Sa kćerkom Emom žive u Monaku i Beogradu.

IzvoriUredi

Spoljašnje vezeUredi

Prethodi:
Dragan Kićanović
predsednik
Olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore

2005
Slijedi:
Ivan Ćurković