Philip Zepter

(Preusmjereno sa stranice Filip Cepter)

Milan Janković (23. novembar 1950, Bosanska Dubica), poznatiji pod imenom Filip Cepter (Philip Zepter). Po završetku gimnazije u Bosanskoj Dubici, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Imao je 29 godina kada je otišao u Beč radi usavršavanja nemačkog jezika, ali je ubrzo doneo odluku da ostane u Austriji. Godine 1986. osnovao je vlastito preduzeće pod imenom Cepter (Zepter - skiptar, žezlo) koja je ubrzo postala sinonim za dobro posuđe. Uspon i širenje delatnosti preduzeća odvijali su se fantastičnom brzinom - od posuđa, medicinskih aparata i aparata za domaćinstvo, kozmetike do luksuznih proizvoda. Cepter je danas prisutan u više od 40 zemalja. Kompanija kojom upravlja Filip Cepter procenjuje se na više stotina miliona dolara.

Philip Zepter
RođenjeMilan Janković
23. 11. 1950. (1950-11-23) (dob: 73)
PrebivališteMonte Carlo
Alma materUniverzitet u Beogradu
Zanimanjepreduzetnik
Poznat/a poosnivanju Zepter International
Suprug/aMadlena Zepter

Nosilac je visokog priznanja Vitez rada, za doprinos industrijskom progresu Italije. Jedno nebesko telo nosi njegovo ime. Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksije II odao mu je lično priznanje i zahvalnost, a papa Jovan Pavle II blagoslovio je proizvode kompanije Cepter. Pored humanitarnih aktivnosti, podrške mladim talentima i razvoju kulture u otadžbini, poznat je i kao veliki prijatelj sporta. Sponzor je najvećih sportskih manifestacija u svetu. Bivši je predsednik Olimpijskog komiteta SCG. Tu funkciju je obavljao u kraćem vremenskom periodu 2005. godine.

Oženjen je Madlenom koja je 1999 god. osnovala prvu privatnu operu Madlenianum u Zemunu i koja je dobrotvor brojnih kulturnih i humanitarnih akcija. Sa kćerkom Emom žive u Monaku i Beogradu.

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi

Prethodi:
Dragan Kićanović
predsednik
Olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore

2005
Slijedi:
Ivan Ćurković