Filharmonija Evrope

Filharmonija Evrope (Europa Philharmonie) je evropski simfonijski orkestar sastavljen od muzicara iz evropske unije i ostalih zemalja sveta koji su evropu pronasli kao novi dom. Baza orkestra se nalazi u Baden-Virtembergu, Nemačka. Organizator medjunarodnih aktivnosti je Muzicko udruzenje Filharmonije evrope. Sef dirigent i osnivac orkestra je Rajnahrd Zehafer (Reinhard Seehafer). Jezgro orkestra predstavlja tzv Muzicki savet, sastavljen od muzicara, clanova orkestra, koji poput ambasadora svojih zemalja unose u Filharmoniju evrope umetnicki duh bogat razlicitoscu i visenacionalnim iskustvom. 

Filharmonija Evrope (Europa Philharmonie)

Istorija uredi

Ideja o osnivanju jednog evropskog orkestra potekla je 1996. od dirigenta prof. Volf-Diter Ludviga (Wolf-Dieter Ludwig) i sef dirigenta Rajnharda Zehafera u jeku slabljenja gvozdenih granica medju evropskim drzavama. U pocetku je to bila Omladinska Evropska Filharmonija (Junge Europa Philharmonie) a 1998 svoj pravi naziv Europa Philharmonie daje dirigent Ferry Tomaszyk. Temelj novog evropskog razumevanja ozvanicen je koncertom novog evropskog orkestra 1996 u Görlizt-u koji je uzivo prenosila tv stanica 3sat. Sef dirigent Reinhard Seehafer dirigovao je Malerovu "sinfoniju uskrsnuca". U periodu 1998-2007 ansambl je imao sediste u pokrajini Saksonija-Analt u dvorcu Hundisburg, jednom od najznacajnijih baroknih dvoraca severne Nemačke. Od 2008 je sediste orkestra premesteno u pokrajinu Baden-Virtemberg. Filharmonija Evrope predstavlja tolerantnu i ujedinjenu evropu u malom te je zbog toga zdusno podrzana od nemackog i poljskog predsednika, predsednika nemackog parlamenta i bivseg ministra spoljnih poslova Hans-Ditriha Gensera (Hans-Dietrich Genscher), svetski poznatih dirigenata poput prof. Kurt Mazura (Kurt Masur) itd.

Svetske koncertne aktivnosti uredi

  • Povodom 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Nemačke i Kine orkestar je 2002 gostovao u Pekingu, Sangaju i 5 drugih kineskih metropola
  • Glavni grad Jemena Sana'a ugostio je 2004. Filharmoniju Evrope kao prvi klasicno-simfonijski orkestar koji je nastupio u toj drazavi uz prisustvo nemackog predsednika Wolfgang Thierse-a i jemenskog ministra kulture i turizma Khalid Al-Rewaishan-a te 5.000 odusevljenih posetilaca a sve u sklopu manifestacije "Sanna-glavni grad kulture arabskog sveta". U nastavku turneje orkestar je nastupio jos i u Abu-Dabiju, Ajmanu i sultanatu Omanu gde je izveden tradicionalni novogodisnji koncert.
  • 2004 je povodom prijema Kipra u Evropsku Uniju orkestar odrzao koncert u glavnom gradu Nikoziji uz direktan tv prenos.
  • Povodom 60 god. od zavrsetka II svetskog rata je orkestar kao ambasador nemacke odrzao turneju u spomen zrtvama po grckim mestima koja su pretrpela razaranja od Kefalonije i Atine pa do Krita.
  • 2005 u Antaliji, Turska, orkestar je posle izvodjenja bozicnjeg gala koncerta odlikovan za izuzetne zasluge u kulturnom priznavanju i zblizavanju medju narodima.

Eksterni linkovi uredi