Filcanje vune (knjiga)

"Filcanje vune" (ISBN 953-95299-0-5) je knjižica koju su napisale Jelena Opačić-Matijević i Vesna Nedić. U decembru 2005. godine knjigu je izdala Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, u sklopu radionice filcanja vune. Tiraž je iznosio 1.000 primjeraka. Knjiga ima 16 stranica (plus korice) formata A5.

Filcanje vune
Opacic-Matijevic-Nedic-Filcanje-vune-knjiga-m.jpg
Autor(i)Jelena Opačić-Matijević, Vesna Nedić
IlustratorRatimir Knežević
Dizajn koricaVesna Nedić
DržavaHrvatska
Jezikhrvatski jezik
IzdavačMirovna grupa Oaza Beli Manastir
Datum izdanja2005.
Stranica16
ISBN953-95299-0-5 ((GISKO), (CROLIB), (COBISS-Sr))

Sadržaj knjižiceUredi

U knjižici je opisana tehnika filcanja vune i načini izrade različitih predmeta od filcane vune. Bogato je ilustrovana fotografijama u boji, na kojima se vidi ne samo kako se filca vuna, nego što se sve od takve vune može napraviti, tako da je ona ujedno i katalog unikatnih predmeta od filcane vune.

Naslovna stranicaUredi

Naslovnu stranicu brošure krasi simpatični crtež ovčice, koji je nacrtao Ratimir Knežević. Zanimljivo je da ta brošura nema (inače uobičajene) brojeve stranica, nego se na dnu svake stranice nalazi kolona ovčica, pa ako neko želi znati koja je to stranica, mora prebrojati - ovčice (i pri tome ne zaspati).

"Kvizorama"Uredi

Toj brošuri zagrebačka "hrvatska zagonetačka revija" Kvizorama, u 726. broju, posvetila je svoju zadnju stranicu, uvrstivši je u nagradnu skandi-križaljku. Na taj je zaista lijep način promovirana i brošura, i "Oaza", ali i Beli Manastir jer je jedno od nagradnih pitanja bilo: "Grad u Baranji, mjesto izdavanja knjige".