Fijeroga (tal. Figaròla di Dragogna) je naselje od 27 stanovnika u sjevernoj Istri u sastavu općine Kopar, Republika Slovenija.

Fijeroga - Figarola
Karta: Najdi.si, Geopedia.si
Nadmorska visina: 305,4 m
Broj stanovnika: 20
Površina: 0,63 km2
Poštanski broj: 6274 Šmarje (Monte di Capodistria)
Općina: Kopar - Capodistria
Pokrajina: Primorska
Statistička regija: Istarsko-kraška
Izvor: SURS, popis stanovništva 2002.

Geografija uredi

Iz Paunjana, prema jugu, cesta silazi u dolinu i dolazi do puta koji ide uzduž desnog toka Dragonje, koji ide od sela Dragonja do Babiča (Babiči), spojivši se na cestu koja ide bilom brda Savrinije. Na pola puta ove ceste iz Paunjana, na koti od 313 m n/v nalazi se poljoprivredno selo Fijeroga (Figaròla).

Tipično istarsko zbijeno naselje od kamenih kuća nalazi se na vrhu flišnog brda koji se stere u prvcu sjever-jug, nad dolinom Male Dragonje ili Pinjovac. Ispod brda s istočne i zapadne strane udoline su dvaju potoka Ledeka i Bèverca (čije me dolazi od istrovenetskog bèver (piti). Istočno od Fijeroge nalazi se slično brdo na čijem vrhu je selo Diliči. Na terasastim plodnim njivama koje se nalaze na sve tri strane brda vide se vinogradi okruženi vočnjacima i nasadima ulika, dok su strmije padine obrasle šumom. Sa vrha se pruža pogled na lijepu dolinu Dragonje i na Labor, na suprotnoj strani Pinjevca. Jugozapadno se nalazi Koštabona, a južno. preko granice, nalaze se sela Brdo i Brič.

Etimologija uredi

Fijeroga je naziv koji pobuđuje zanimanje jer se jezičnim promjenama (u slov. i hrv. jeziku) ne može to ime izvesti iz tal.istarskog naziva Figarola. Na istrovenetskom dijalektu fije znači kčerke (tal. figlie) a roga može načiti ili stijenu ili utvrdu (tal. rocca) što bi značilo kćerke stijene ili kćerke utvrde, a obzirom da se radi o dva paralelna brda na kojima se nalaze naselja (vjerojatno u prošlosti utvrđena) to bi ime odgovaralo tim činjenicama.

Opet talijansko, tj. Istrovenetsko ime Figaròla dolazi od riječi "ficus" - smokva (koje ovdje ima u izobilju), tal.: fico, istroven.: figo. Kako je to deminutini oblik u prevodu bi značilo Smikvica.

Povijest uredi

Staro selo je kralj Konrad II 1028. donirao akvilejskim patrijarsima. Ovi su pak, vjerojatno u XIII st., feudalcima iz Devina (Duinati) koji su tada posjedovali i Momjan.

1488 glavni vikar Kopra Capodistria daje, u otsutnosti biskupa Giacoma Valaressa, desetinu feuda Fijeroga Francescu, od pokojnog Ottonello de Vida.

Niti Fijeroga nije bila pošteđena od raznih konflikata u Istri pa tako 1615, za Uskočkog rata, Figarola je spaljena, a njeni stanovnici poubijani.

Stanovništvo uredi

Prema popisu stanovništva iz 2010. Fijeroga je imala 27 stanovnika, a prema podacima Statističkog ureda Slovenije, 2020. je imala 20 stanovnika.

Izvori uredi

  • Alberi, Dario, Istria, storia, arte, cultura; Lint Editoriale Trieste
  • Tretjak, Donatella; Fachin, Niki, Istra: Cres: Lošinj: zgodovina in kultura 50 istrskih občin; Bruno Fachin Trst
  • Pucer, Alberto, Propotovanje po slovenski Istri. Libris Koper
  • Longyika, Primož; et al, Potepanja 4, Slovenska in hrvaška Istra; As-press Ljubljana